Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Nytt nej äventyrar planerna på bowlinghall i Halmstad

Planerna på en ny bowlinghall i Halmstad riskerar att gå om intet.
Det sportcenter, där bowlingen är tänkt att ingå, kommer inte tas upp på byggnadsnämndens möte den 26 maj – och nu måste man undersöka om ett besked först i juni är försent.
– Vi kan ju inte bara knuffa andra ärenden åt sidan. Det får ta den tid det tar, säger byggnadsnämndens ordförande Jan Prytz (M).

Den 21 april kunde HP berätta att det, efter sex år utan en bowlinghall i Halmstad, fanns långt gångna planer på att bygga totalt 16 nya banor som ska klara SM och internationella tävlingar, som en del av ett större sportcenter i en befintlig industrilokal vid Östra stranden i Halmstad.

Men planerna hamnade i farozonen tidigare i maj sedan bygglovshandlingarna kommit in för sent för att hinna beredas av tjänstemännen till byggnadsnämndens möte den 26 maj.

För bowlingplanerna har majmötet varit ett nyckeldatum eftersom en bowlingbana, enligt uppgift, kostar ungefär en miljon kronor att bygga och satsningen i stor grad hänger ihop med dels sökta bidrag, men också att bowlingen ska stå klar till september när seriespelet drar igång.

Det undersöktes dock om att bygglovsansökan ändå skulle kunna tas med på majmötet, men så blir det inte.

Det bekräftas av både Anders Thorén, förvaltningschef för bygg- och miljöförvaltningen, och Jan Prytz (M), ordförande i byggnadsnämnden.

– Handlingarna kom inte in i tid så vi kunde inte behandla dem, säger Jan Prytz.

Men ni undersökte möjligheterna att ändå ta upp det på mötet i maj?

– Ja, men det blev inte aktuellt helt enkelt för även vi politiker måste förankra det här så det hamnar rätt där. Det är inte färdigbehandlat vad vi kan se från politiskt håll heller.

Prytz: ”Vi har inte gjort något fel”

Enligt Jan Prytz har man inte fått in ett fullständigt underlag för att byggnadsnämnden ska kunna ta ställning.

Vad är det som saknas?

– Jag kan inte gå in på detaljer för det är tjänstemännen som håller i det.

– Det har blivit lite förväxlingar här för vi politiker kan inte tala om för tjänstemännen vad de ska göra.

Jan Prytz tycker att projektet lanserades i fel ände vilket kostat tid.

– Det började lite olyckligt. I stället för att gå via byggnadskontoret försökte de gå den politiska vägen först och vi kan inte göra något förrän vi får ett beslutsunderlag och det måste tjänstemännen plocka fram.

I det här fallet har ju datumet varit extra viktigt. Har ni tagit det i beaktande?

– Nej, jag har inte låtit mig påverkas av att man dragit fram tidsaspekten. Om de varit ute i bättre tid och gjort rätt från början så hade det kanske varit framme vid det här laget, säger Jan Prytz.

– Jag kan inte säga att vi från tjänstemännens eller politikens sida har gjort något fel i stort sett. Vi kan ju inte bara knuffa andra ärenden åt sidan. Det får ta den tid det tar.

Prytz: ”Angeläget med en bowlinghall”

Hur ser du på en bowlinghalls vara eller icke vara i Halmstad?

– Jag tycker att det är angeläget att det blir en bowlinghall någonstans. Det har jag varit med och försökt i flera vändor efter att det försvann från Rejmes. Det är klart att det inte är bra att inte bowlingen har någonstans att hålla till. Det är jag helt medveten om. Men det gäller att hitta en vettig plats.

Klubbarna vittnar om att de för en tynande tillvaro och får de inte en hall är risken stor att klubblagsbowlingen går i graven. Hur ser du på det?

– Det är jag också orolig för och inget jag önskar på något sätt.

Ni hade kunnat spela en roll där genom att ta upp det på majmötet?

– Nej, det hade vi inte kunnat för det hade inte blivit riktigt förberett. Vi måste ha ett ordentligt beslutsunderlag och har inte handlingar kommit in i tid så kan de inte behandlas.

Diskussion om satsningen kan skjutas fram

Om inget oförutsett inträffar så räknar Jan Prytz med att bygglovsansökan i stället kommer behandlas på nästa möte den 23 juni.

Anders Stenbeck, som är en av initiativtagarna till det planerade sportcentrumet där även padel, minigolf och gymnastik planeras men inte är lika tidskänsligt, säger att man gjort det man kunnat. Nu får man i stället undersöka om det går att skjuta fram planerna i hopp om ett besked i juni.

– Jag vet inte det just nu. Jag ska prata med fastighetsägaren och bowlingleverantören, dels om vi får behålla lokalen, men framför allt att bowlingen hinner byggas upp. Det är den riktigt smala flaskhalsen, säger Anders Stenbeck.

Om bowlingen inte hinner byggas upp, faller satsningen då?

– Vi får ta en diskussion om det, men jag skulle tro att då är det kört för vi mister de bidrag vi kan få för bowlingen är så pass dyr att bygga. Utan bidrag och om vi inte får med föreningarna för att de inte kan köra igång sitt seriespel för att vi kommer igång försent, då tror jag att det är kört.

LÄS MER: Planerna på ny bowlinghall i Halmstad hotade: ”Skulle vara katastrofalt”

LÄS MER: Här kan bowlingen få nytt hem i Halmstad: ”Bollen hos kommunen”

Fler lokala sportnyheter hittar du här