Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nytt elitcenter ska få fler toppidrottare till Halmstad

Halmstad har Sveriges bästa badmintonlag.
Men få elitspelare bor och tränar i stan.
Det ska ett nytt badmintoncenter råda bot på – med start redan till hösten.

– Det ska vara en plats där man kan kombinera en badmintonsatsning med jobb och studier, det som man brukar kalla dubbla karriärer. Man behöver inte välja, säger Thomas Carlsson, vice ordförande i Halmstad BMK.

Svenska mästarklubben från 2019 har slagit sig samman med Högskolan i Halmstad i det nya projektet. Högskolan, som är ett av Sveriges fem så kallade riksidrottsuniversitet, har redan liknande samarbeten med golf- och bordtennisförbunden.

Ska byggas ut efter hand

Badmintonspelarna ska erbjudas utbildningar där studierna anpassas till de krav som en elitidrottskarriär ställer.

– Tanken är att man ska locka blivande elitspelare till en attraktiv träningsmiljö där man har tillgång till både morgon- och kvällsträning, där det finns bra tränare, bra sparring, bra faciliteter som till exempel gym och man har möjlighet att få tillgång till fysioterapeuter och liknande service, säger Thomas Carlsson.

Planen är att centret ska starta i höst eller under 2022 och byggas ut efter hand.

”Där har vi en svaghet just nu”

Det ska också vara en naturlig fortsättning på den nationella badmintonutbildning som finns på Sannarpsgymnasiet och där den första elevkullen tar studenten till sommaren.

Det är inget krav att spelarna vid det nya badmintoncentret representerar Halmstad BMK. Men klubben hoppas att fler elitspelare ska vilja bo och träna i Halmstad.

– Där har vi som förening en liten svaghet just nu. Vi har ett starkt ligalag, men inte många egna produkter, det måste vi erkänna, säger Thomas Carlsson.

LÄS MER: Klubbarna vägrar krav på coronatester i elitserien

Fler lokala sportnyheter hittar du här