Norrköping jublar efter ett av Christoffer Nymans två mål mot AIK.
Norrköping jublar efter ett av Christoffer Nymans två mål mot AIK.

Nyman sänkte AIK: "Det känns jättebra"

Två mål och ett rött kort. Christoffer Nyman låg bakom allt när Norrköping slog AIK med 2–0 i den allsvenska omstarten.

ANNONS
|

Inför matchen var stämningen på Friends arena dämpad. Den tidigare AIK- och Uefa-ordföranden Lennart Johansson, som gick bort 4 juni, hyllades med tal och en tyst minut.

När matchen knappt två timmar senare var slut hade stämningen förändrats. Hemmalaget hade förlorat med 0–2 och på läktaren var stämningen rasande.

Stor vinstregissör blev Christoffer Nyman, som slog till med ett sorts eget hattrick: två mål och ett orsakat rött kort.

"50-50-duell"

Målen kom i slutet av första halvlek – efter en riktigt stark AIK-period – och i mitten av andra halvlek, då Norrköping helt hade tagit över. Anledningen till övertaget: en utvisning på AIK-backen Panajotis Dimitriadis, som i början av andra halvlek blev utvisad efter att till synes ha brottat ner samme Nyman i ett friläge.

ANNONS

Nyman var inte lika övertygad om att det faktiskt borde ha varit utvisning.

- Det är väl egentligen en 50-50-duell, jag får frispark och sen ser jag inget mer. Min första instinkt var att jag blev lite förvånad (när det röda kortet visades), säger Nyman, som får medhåll av Dimitriadis:

- Det är tufft. Vi ligger under med 0–1 och det känns jobbigt att lämna planen när man kan inte kan påverka. Det känns för jävligt.

"Chans att revanschera"

AIK gjorde vad de kunde för att återta initiativet, men med en man mindre på planen kändes första halvlekens kvävning av Norrköpings mittfält – som för dagen saknade två nyckelspelare i Simon Thern och Alexander Fransson – långt, långt borta.

Norrköpings tränare Jens Gustafsson hyllade sin hemvändare, "Totte" Nyman.

- När han kom till Norrköping var förväntningarna att han ska dribbla av tio man och skjuta i krysset och det har behövt balanseras. Samtidigt kommer han från en period med väldigt lite träning och matchning, så han har behövt tid för att komma igång igen, säger Gustafsson.

ANNONS

För Norrköping är det nu bara tre poäng upp till tabelltrean AIK, som i sin tur har en tuff match att spela på söndag. Då kommer Malmö FF till Stockholm och antingen krymper AIK:s avstånd till serieledaren till tre poäng – eller så ökar det till nio.

- Förhoppningsvis kan den betyda liknande som i fjol, när vi fick stryk mot Norrköping och sen vann vi ett derby (mot Hammarby). Jag ser det som ett läge att revanschera oss, säger Sebastian Larsson.

TT

ANNONS