Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrmannen Glenn Solberg blir svensk förbundskapten i handboll.

Nye förbundskaptenen: Ska vara i världstoppen

En norrman tar över som förbundskapten i handboll efter Kristján Andrésson som slutar efter EM i Sverige nästa år. Glenn Solberg tar över stafettpinnen. "Målsättningen är att hela tiden vara med i världstoppen", säger Solberg.

I höst blir Andrésson tränare för den tyska klubben Rhein-Neckar Löwen. Han stannar dock kvar som förbundskapten över EM i januari nästa år.

Svenska handbollförbundet startade redan i höstas rekryteringsprocessen för att hitta en ersättare till Andrésson. Nu är det klart att det blir Glenn Solberg som tar över. Han har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över OS 2024.

"En underbar känsla, jag är otroligt stolt jag att få leda ett fantastiskt landslag. Jag blev väldigt glad och stolt bara över att få vara en kandidat till jobbet för ett landslag som har goda traditioner och fin historia och är extremt motiverad", säger 47-åringen i ett pressmeddelande.

Jobbar i Norge och Tyskland

Solberg har själv spelat handboll på högsta nivå och har gjort 122 A-landskamper. Som tränare har han de senaste åren varit assisterande förbundskapten och ansvarig för utvecklingslandslaget. Just nu arbetar han både för norska St Hallvard, som han precis fört upp i högstaligtan, och tyska mästaren SG Flensburg-Handewitt.

"Vi har arbetat hårt för att hitta rätt person och det känner vi att vi har gjort i Glenn som delar våra värderingar och har en gedigen bakgrund med erfarenheter från toppnivå både som spelare och tränare", säger Robert Wedberg, generalsekreterare i handbollförbundet.

Börjar i september

Solberg börjar sin anställning hos Svenska Handbollförbundet redan i september och växlar upp till heltid i januari. Till sin hjälp kommer han att ha Martin Boquist, som varit assisterande förbundskapten under hela Andréssons tid i landslaget.

"Jag ser verkligen fram emot att arbeta med Martin. Han var väldigt klok som spelare och våra värderingar ligger på samma nivå så jag är övertygad om att vi kommer att ha ett fint samarbete. Vi kommer att bygga vidare på det som gör landslaget så fantastiskt i dag och förhoppningsvis kan jag ta med mig några nya saker in", säger Solberg.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel namn på Andrésson.