John Klingberg och assisterande förbundskaptenen Peter Popovic under Tre Kronors träning.
John Klingberg och assisterande förbundskaptenen Peter Popovic under Tre Kronors träning.

Nyanländ Klingberg vill skriva historia

Stjärnbacken John Klingberg har landat i VM och tänker försöka lyfta igen så snabbt som möjligt. Ett tredje raka VM-guld hägrar efter ett bittert uttåg ur Stanley Cup-slutspelet.

ANNONS
|

Klingberg landade i Bratislava på tisdagsmorgonen och på eftermiddagen intog han isen i träningsrinken i Ondrej Nepela Arena. Han hade bara tre lagkamrater – Jhonas Enroth, Philip Holm och Elias Pettersson – med sig på isen eftersom Tre Kronor spelat match två dagar i rad och har två matchfria dagar, därför var träningen frivillig.

- Det känns skitroligt. Det var så klart ett tufft avslut på säsongen där borta, men det är kul att få vara här.

ANNONS

Klingbergs Dallas åkte ut i förlängning i den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot St Louis.

Smärtsamt, men stjärnbacken orkar ladda om. En chans att skriva historia och ta ett tredje VM-guld i rad vill han inte missa. Även Oliver Ekman-Larsson har den chansen.

- Det skulle betyda väldigt mycket. Det är något som ingen annan har gjort innan. Det värderar jag väldigt högt och är en av anledningarna till att jag kommer hit, säger Klingberg som i fjol utsågs till VM:s bäste back.

"Inga bortförklaringar"

Den spelskicklige 26-åringen från Lerum har gjort en kanonsäsong och producerat i massor. Det blev 45 poäng (10+35) på 64 matcher i grundserien och ytterligare 9 poäng (2+7) på 13 slutspelsmatcher. Han tycker själv att hans femte NHL-säsong varit hans bästa.

- Grundserien var lite upp och ned, men sedan vässade jag formen i slutspelet. Jag kommer hit i bra form. Det finns inga bortförklaringar, säger han.

ANNONS

Förbundskaptenen Rikard Grönborg var nöjd med att ha Dallasbacken på plats.

- Han för med sig energi både på isen och vid sidan av och är jättetaggad. En världsback som vi räknar med kommer att spela en hel del minuter både offensivt och defensivt. Det är inte bara en offensiv back för mig utan han har visat i tidigare mästerskap att han kan spela defensivt och boxplay också, säger Grönborg.

Fem från i fjol

Med Klingberg i laget är fem av backarna från fjolårets guldlag med igen.

- Det betyder mycket, många som har mycket erfarenhet redan nu trots att de är unga. Det är därför Oliver Ekman-Larsson är kapten också, han är en väldigt bidragande faktor i de lag jag har spelat med. Laguppställningen ser väldigt bra ut, säger Klingberg.

Han kommer att spela mot Österrike på torsdag och vill komma in i laget snabbt.

ANNONS

- Resan gick bra, jag slapp förseningar och inställda flyg som (Alexander) Wennberg råkade ut för. Mitt fokus ligger först och främst på träningen i morgon och att komma in i laget så fort som möjligt och sedan fokusera på Österrike.

Bratislava, TT:s utsände

Fakta: John Klingberg

Ålder: 26.

Klubb: Dallas.

Moderklubb. Lerum.

Främsta meriter: VM-guld 2017 och 2018, JVM-guld 2012, SM-guld med Skellefteå 2013.

ANNONS