Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Untersteiner kör Daniel Redéna häst Missle Hill i Elitloppet till helgen. Hästen på bilden har inget med texten att göra. Bild: Jari Valitalo
Johan Untersteiner kör Daniel Redéna häst Missle Hill i Elitloppet till helgen. Hästen på bilden har inget med texten att göra. Bild: Jari Valitalo

Thomas Engman: Nya stormvindar väntas i Elitloppet

Var det ”rätt” hästar som lottades in i Elitloppet? Stora delar av eftersnacket och alla sympatier landade i hästen som inte fick vara med – Heart Of Steel. Röstläget blev högt när slutsignalen gick till den första halvleken.

Hästen med rötterna i Holland hade mycket väl kunnat försvara de orange färgerna med stolthet. Peter Untersteiner var ledsen och besviken. Han är helt övertygad om att hästen har kapacitet som räcker till i världseliten och han pratar redan om Elitloppet 2021.

Glädje och sorg präglar allt som oftast Elitloppet. Och stormvindarna runt Heart Of Steel lär inte vara den sista innan krutröken skingrats på söndag strax efter klockan 20.30.

Väldigt få personer kommer ha möjlighet att följa loppet ”live” men många är vi, 34:e upplagan var planerad för min del, som kommer sakna stämningen, spänningen och vännerna runt ovalen.

Därför kommer historien som skrivs 2020 hamna helt utanför ramarna.

Någon längre pausvila blev det inte utan den andra halvleken är i full gång. Många bröstar upp sig och det gäller sätta sig i respekt i ett elitlopp som stavas ovisshet.

Åtta-åtta är siffrorna som gäller för toppseedade Propulsion som jagar första titeln i femte starten och Earl Simon. Energin ökade efter spårlottningen och nära tio hästar nämns som presumtiva vinnare. Och Elian Web kan kalla sig ensam vinnare på förhand från spår ett.

Solvallas sportchef Anders Malmrots har varit Elitloppets rorsman i några år och hans beslut runt loppet är enhälligt. Loppet har tagit nya kliv och något som gynnar sporten är att kuskarna måste ta beslut om en häst att köra innan lottningen genomförs.

Här har Malmrot prickat helt rätt i regelverket. Stora namn som Örjan Kihlström och Björn Goop har tidigare kunnat välja och vraka men den tiden är förbi. I år debuterar till exempel Per Linderoth i loppet och Johan Untersteiner kom in i matchen tillsammans med Daniel Redéns femåring Missle Hill.

I Elitloppets historia vimlar det inte av vinnare som femåringar. På startlinjen i år finns förutom Missle Hill även förra årets derbyvinnare Attraversiamo och Tae Known Deo som vann Sprintermästaren.

Den senaste vinnaren med fem år på nacken var Conny Nobell 2006. Han var trea i mål men efter en fransk dopningsskandal där ettan och tvåan försvann blev Björn och Olle Goops häst vinnare. From Above vann 2003 som femåring och Victory Tilly tog sin seger i elitloppet som femåring 2000.

Lite i skymundan från Elitloppets fokus har travsporten brottats med och om regeringens förslag om ett tak på en tillfällig insättningsgräns för spel.

Delvis har chocken dämpats sedan påtryckningarna fått regeringen till en omprövning eller justering av det första remissförslaget. Spel på trav omfattas inte av insättningsgränsen på 5000 kronor per vecka, som följd av coronapandemin, vilket enligt regeringen ökar risken för problem med spelandet.

I ett uttalande till TT säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att regeringen avgränsar det till den form av spel som enligt forskningen har störst risk för problemspelande, nämligen nätkasino.

Det nya förslaget är att nu ute på en ytterligare remissrunda, som ska vara klar 5 juni. Den nya regleringen ska börja gälla 2 juli och året ut.

V4 1: 3,4,6,7,9,. Res: 12–1.

V4 2: 5,9. Res: 1–12.

V4 3: 3 Cassiopeia. Res: 5–10.

V4 4: 2,3,9,11,13. Res: 12–7.

100 rader

Fler lokala sportnyheter hittar du här