Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt tomt eller glest på läktarna blir det efter regeringens nya besked. Bild: Krister Andersson
Fortsatt tomt eller glest på läktarna blir det efter regeringens nya besked. Bild: Krister Andersson

Nya publikbeskedet ökar oron inför nästa år: ”För jävligt!”

– För jävligt!…
– Oväntat.…
– Irriterad och besviken.
– Trist, men lite väntat trots allt.…
Reaktionerna hos några av Halmstads elitklubbar lät inte vänta på sig efter regeringens besked att publikrestriktionerna, på grund av den ökande smittspridningen av covid-19, kvarstår på 50 personer

– Det hade jag faktiskt inte väntat mig så det var oväntat. Visst, smittan ökar igen, men vad jag då inte begriper är hur man kan släppa in 3 700 personer på GK:s som dessutom är inomhus medan vi utan problem hade kunnat glesa ut de 500 i publiken på en stor arena utomhus, säger Halmstads BK:s manager Magnus Haglund som själv varit drabbad.

Halmstad Hammers sportchef Niklas Söderström skräder inte heller med orden:

– För jävligt! Här har vi pusslat och donat och flyttat matcher och nu är det kanske till ingen nytta alls. Och även om vi har hållit i pengarna räcker ju inte det egna kapitalet hur länge som helst, säger han och avser att hemmamatcherna mot Tyringe (från 9/10 till 11/11) och Troja Ljungby (från 14/10 till 15/10).

Det var då som det var sagt att restriktionerna skulle ha lättats och 500 personer skulle släppas in, men så blir det alltså inte.

– Att de ständigt skjuter på beskedet gör mig både besviken och irriterad. Vi måste få ett datum att kunna förhålla oss till, anser HBK-ordföranden Pelle Nilsson.

– Nu blir det dubbla signaler, där man hänvisar till smittospridningen men ändå inget förändras på restauranger och köpcentrum och man till och med häver besöksförbudet på äldreboenden.

I HK Drott var planeringen klar att, enligt FHM:s krav, kunna ta emot 500 personer i Halmstad arena när damlaget den 20 oktober tar emot HK Malmö.

– Vi var långt framme eftersom 500 personer i en arena som tar 4 500 skulle inte vara några problem vad gäller att hålla avstånd. Men nu får vi tänka om, säger ordföranden Björn Kullenberg.

– Det är trist och tråkigt, men kanske inte helt oväntat med tanke på signalerna de sista dagarna. Nu finns risken att det dröjer till årsskiftet och då hoppas jag att kommunen tar sitt ansvar vad gäller hallhyra när vi inte får in några intäkter.

Drygt ett halvår har passerat sedan regeringen förbjöd folksamlingar på mer än 50 personer och näst intill stängde läktarna.

Nya besked, om att öppna upp för 500 personer, kan dock komma snabbt, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson till TT:

– Om vi har en gynnsam utveckling och kurvorna planar ut i länen där vi har en kraftigt ökad smittspridning, så inom ett par veckor. I bästa fall 1 november.

– Men får vi en negativ utveckling blir det inte aktuellt på länge.

Det är också det som nu oroar klubbarna.

– På kort sikt gör 500 personer ingen större skillnad. Men om det steget hade tagits nu skulle det vara närmare nästa ökning. Nu står vi ju kvar på 50, suckar Magnus.

– Ja, tidigare har det känts avlägset, men nu börjar man ju bli orolig för nästa säsong också, instämmer HBK-ordföranden.

De signalerna ger också Johan Carlsson till TT:

– Man får räkna med någon form av restriktioner det kommande året, säger han.

I stället tvingas nu klubbarna tänka om och hitta nya vägar. En är att använda restaurangen på arenan som tillåter ett begränsat antal gäster upptill de 50 åskådarna på läktaren.

– Det tittar vi på eftersom restauranglagen ska gälla där. Flera andra klubbar har redan använt sig av den, säger Niklas.

– Men vi får också se över någon form av stödpaket, där vi får sälja ett antal årskort till folk som vill stötta oss. Troja Ljungby gjorde det och sedan får man se över fördelningen, vilka som får komma på matcherna genom lottning eller liknande.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!