Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny storseger för Riordan och Skoglund

2018 slog Rikard Skoglund igenom i den svenska kuskeliten. Han förbättrade antalet segrar från 52 till 136 vilket gav en åttondeplats i kuskligan. På lördagen passerade han fjolårets segerantal sedan han vunnit storloppet Axel Jensens minneslopp med Zarenne Fas på Bjerke-banan i Oslo.

– Loppet blev inte som jag tänkt mig men han kunde vinna ändå, en världsstjärna, sade Skoglund.

Zarenne Faz tränas av Jerry Riordan som fick in hästen i stallet i somras. Visserligen kom han med bra fjolårsmeriter från Italien men i år hade inte hästen fungerat. På sex starter har han nu inte varit sämre än fyra.

För en månad sedan vann Zarenne Faz ett stort fyraåringslopp i Hamburg med 770 000 kronor i förstapris. Lördagens seger gav 300 000 kronor och hästen passerade fyra miljoner kronor i prissumma. Det var för övrigt andra segern i Axel Jensens, för tre år sedan segrade Twister B.

Låg sist

Men det såg mörkt ut efter 300 meter när Rikard Skoglund var tvungen att backa ner som sista häst.

– Det blev i varje fall inte som jag hade tänkt mig loppet med en hyfsad position i andraspår. Nu hamnade vi sist och egentligen ska det inte gå att runda ett helt fält. Men Zarenne Faz är ingen vanlig häst, han är en världsstjärna, sade Skoglund som tvingades ut i fjärdespår 500 meter från mål.

Trots vida spår runt sista kurvan travade han betydligt snabbare än hästarna innanför och på upploppet var segern klar.

– Det var ju först i fjol som jag fick börja köra riktigt bra hästar, så det är lite svårt att jämföra med andra hästar. Men han vann väldigt lätt och Zarenne är i alla fall bästa hingsten som jag kört, sade Skoglund.

Stora prispengar

I fjol körde Bergsåkerskusken in 12,3 miljoner kronor. Den siffran har han fördubblat i år.

Jerry Riordan har under flera år haft stallet fyllt med stjärnor: Lisa America, Treasure Kronos, Twister Bi, Ringostarr Treb, Aetos Krons och nu Zarenne Fas.

V75-omgången avgjordes i Norge och omsatte över 90 miljoner kronor. Norsk travsport dras annars med problem. Spelomsättningen har minskat under flera år vilket innebär lägre prispengar. Dessutom dras travsporten med interna bråk i olika organisationer, vilket innebär ett stort energiläckage.

Flera norska hästägare och uppfödare har valt att sända hästar till Sverige där förutsättningarna är betydligt bättre. Det kan även bli proffstränare som väljer att flytta österut i framtiden.

Stig Lindmark/TT