Britta Johansson Norgren spurtade förbi konkurrenterna och vann Tjejvasan.
Britta Johansson Norgren spurtade förbi konkurrenterna och vann Tjejvasan.

Ny skidmodell – segervapnet i Tjejvasan

Britta Johansson Norgren imponerade stort när hon vann Tjejvasan över 30 kilometer – det viktiga genrepet inför Vasaloppet om en vecka. Segervapnet: nya skidor med en helt ny idé i uppbyggnaden, som hon var ensam om att åka på.

ANNONS
|

Det är en ny teknik som blivit en snackis i skidvärlden och nu blev det Britta Johansson Norgrens framgångsrecept i Tjejvasan.

- Det är alltid bra med nytt material från början. Skidorna gick bättre ju längre loppet gick, berättar Britta Johansson Norgren.

Skidan har belag, som vallas, även på kanterna.

- På det sättet glider skidorna bättre eftersom även kanterna möter skidspåret, förklarar servicemannen Lasse Jonsson.

ANNONS

Ensam

I Seefeld har flera åkare fått tillgång till skidmodellen. I Mora fick Britta Johansson Norgren den nya skidan bara några dagar innan Tjejvasan.

- I dag var hon ensam om att åka på skidmodellen, säger Lasse Jonsson.

Britta Johansson Norgren berättar:

- Jag bestämde mig bara någon timme före start. Då hade jag tre skidpar och valde dessa skidor. Det är en spännande skida som känns bra på platten. Kul med belag på kanterna. Där valde jag rätt.

"För uppsnackat"

Lina Korsgren, som kom tvåa och åker på ett annat skidmärke, noterade Britta Johansson Norgrens skidor:

- Under loppet såg jag att hon åkte på de nya skidorna. Men samtidigt hade jag också mycket bra skidor. Det där är lite för uppsnackat, säger Lina Korsgren med ett leende.

ANNONS

Våga och vinn

Annars var Britta Johansson Norgren den mest aktiva åkaren under loppet. Hon ryckte och växlade tempot hela tiden. Risken fanns att hon skulle spricka inför spurten, men hon höll hela vägen. Trots att hon kanske drog upp sporten för tidigt

- Man måste våga för att vinna. Jag var inte rädd för att förlora, utan ville bara vinna och tänkte inte vika ner mig, berättar segraren, som nu fick ett bra formbesked inför Vasaloppet.

Formbesked fick också tvåan Lina Korsgren, som på söndag ska försvara fjolårets seger i Vasaloppet.

- Jag har en tredje plats som bäst i Tjejvasan, så detta är ett steg framåt för mig. Nu har jag med mig den här känslan till Vasaloppet. Formen blir allt bättre.

Tjejvasan, 30 kilometer mellan Oxberg och Mora, avgjordes nu för 31:a gången som lockade drygt 7000 anmälda åkare.

ANNONS
TT

Fakta/Britta Johansson Norgren

Ålder: 35.

Bakgrund: Utvecklat damåkningen inom långloppscupen som hon vunnit flera gånger. Leder just nu cupen totalt. Har vunnit Tjejvasan tre gången och Vasaloppet en gång.

ANNONS