Peder Fredricson, vinnare på nytt. Efter lördagens fullträff i GCT-finalen med All In följde han upp och vann den näst högsta klassen med Christian K.
Peder Fredricson, vinnare på nytt. Efter lördagens fullträff i GCT-finalen med All In följde han upp och vann den näst högsta klassen med Christian K.

Ny seger – och allt närmare att bli världsetta

Sätt honom på en häst och han vinner. Peder Fredricson är på god väg att uppfylla drömmen om att bli världsetta efter succén på Stockholms stadion. Både poängen och pengarna ramlar in.

ANNONS
|

Dagen efter den rasande spännande duellen med Malin Baryard Johnsson i GCT-finalen var Fredricson i farten på nytt.

All In fick vila.

Christian K, fräsch och skarp, fick stå till tjänst när världstvåan, något sliten och dränerad, satte sig i sadeln igen.

Och det gick som det mest brukar göra numera – Fredricson vann igen. Till segern i GCT lade han omgående fullträffen i 1,55-klassen, tävlingarnas näst högsta klass – även nu efter en omhoppning där han hade full kontroll. Precis som i lördags kväll red Fredricson ut sist och visste hur hårt han skulle driva Christian K.

ANNONS

Tog bort ett språng

- Jag vet att han inte är världens snabbaste häst, i alla fall har han inte varit det tidigare. Jag visste att jag var tvungen att göra något annat. Jag tog bort ett språng mellan första och andra hindret.

- I vanliga fall ramlar bommarna, men just den här helgen har de legat uppe och jag är jäkligt tacksam för det, säger han.

Fredricson distanserade britten Ben Maher med 45 hundradelar.

En seger han inte riktigt vågade tro på efter urladdningen sent i lördags. Den tog rejält på krafterna, mest mentalt.

- Jag försökte att inte tänka så mycket på gårdagen. Jag kollade inga sms, läste inget om det, det tar bara fokus. Man tror kanske att man bara kommer, går banan och rider, men det är en enorm uppladdning.

ANNONS

Sova gott

- Det börjar redan på morgonen och det tar jättemycket ur en. Man tror inte det, men så är det. Nu kommer jag att sova gott. Det tar några dagar innan man återhämtar sig, säger han och kan se fram emot att fira midsommar med familj och vänner hemma på gården på Österlen.

Han har råd att slå på stort efter dagarna i Stockholm.

Fredricson drog totalt in cirka två miljoner kronor, pengar som ska styckas upp i stora potter till både hästägare och staten men även efter avbränningarna han får behålla en rejäl slant.

Men viktigare än så för idrottaren och ryttaren Peder Fredricson är poängen segrarna gav. På den senaste världsrankningen var marginalen till ettan, schweizaren Steve Guerdat, redan knapp.

När nästa rankning kommer i början av juli kan Fredricson mycket väl passera Guerdat – och så fall nå positionen som världsetta för första gången.

- Jag fick jättebra poäng i den här tävlingen. Det värsta är att det går väldigt bra för honom också, säger Fredricson.

ANNONS

Hyllas av sin kapten

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ställde sig välvilligt in i hyllningskören.

- Den inställningen och den kylan, den precisionen och sättet han levererar runda efter runda på... det är svårt att sätta ord på det.

Fredricson gör förbundskaptenens tillvaro så mycket enklare. Med Fredricson i laget kan landslagschefen luta sig tillbaka, medveten om att han nästan alltid får det han vill ha och emellanåt begär av sin världsstjärna.

- Hans framgångar betyder så mycket för mig och för alla andra som är på väg upp när man bygger ett lag. Han är en konstnär, säger Ankarcrona.

TT

ANNONS