Henrik Lundqvist och andra Rangers-spelare firar onsdagens seger.
Henrik Lundqvist och andra Rangers-spelare firar onsdagens seger. Bild: Frank Franklin II/AP/TT

Ny milstolpe för Lundqvist i NHL

Henrik Lundqvist fortsätter att klättra på topplistorna över legendariska NHL-målvakter. New York Rangers seger över Washington med 4–1 innebär att svensken når topp fem över alla tiders burvaktare med flest segrar.

ANNONS

I och med onsdagens vunna match har Lundqvist varit med om 454 segrar i den nordamerikanska ligan. Det är lika många som Curtis Joseph kom upp i när han stod för St Louis och Edmonton på 1990-talet, och innebär delad femteplats i målvakternas maratontabell.

– Uppriktigt, med tanke på vilka andra namn som återfinns på den listan är det förstås väldigt stort och hedrande att nå en sådan placering, säger han till Sportbladet.

Med sin 868:e match häromdagen tog sig 37-åringen också in på målvakternas topp tio över flest spelade matcher i ligan.

Två andra svenska profiler, Washingtons Nicklas Bäckström, och Rangers Mika Zibanejad, fick stå över onsdagens möte på grund av skador.

ANNONS

Trots resultatet kämpar Rangers långt ner i den haltande NHL-tabellen, medan Washington leder. Men Lundqvist andas optimism.

– Det här var riktigt inspirerande att se. Vi hade struktur, vi var tålmodiga och vi tog hand om alla små detaljer, säger han till Sportbladet.

– När vi kommer upp på vår högsta nivå är vi bra. Det gäller bara att vi höjer den lägre nivån. Den har det varit si och så med.

I onsdagens andra match vann Ottawa över Montréal med 2–1.

ANNONS