Ole Gunnar Solskjær. Arkivbild.
Ole Gunnar Solskjær. Arkivbild.

Norska experten: "Det är inget skämtvikariat"

Borta mot Cardiff inleder en norrman sin tränargärning i Manchester United. Ett lag som inte har råd med många fler snedsteg om det ska bli en lyckad vår för den harvande storklubben.

ANNONS
|

Att det är just Cardiff som står för motståndet i Ole Gunnar Solskjærs första match som huvudtränare i Manchester United är lite speciellt.

Trots allt var det i Cardiff som Solskjær en gång i tiden misslyckades med sitt tränaruppdrag helt, och sedermera hamnade hemma i Norge och Molde i stället.

Med det i åtanke har det norska folket drabbats av förvåning blandad med stolthet när en av landets bästa fotbollsspelare genom tiderna nu ska träna ett av världens största fotbollslag, till att börja med i ett halvår.

Trond Johannessen, internationell fotbollskrönikör på VG, beskriver Uniteds val av Solskjær som landets största fotbollsnyhet någonsin.

ANNONS

- Vi har sällan haft tränare ute på den nivån. Vi har inte haft någon Sven-Göran Eriksson som varit ute i Europa och haft stora klubbar. Och det här är ju en klubb som är över de han hade, säger Johannessen.

Ingen grund för rädsla

Startsträckan är kort med tanke på vad laget vill åstadkomma. Om målen för säsongen ska nås så har inte klubben, som just nu är elva poäng bakom Chelsea på den fjärde och sista Champions League-platsen, råd att tappa mycket mer.

- Även om det bara är ett halvår så är det ett väldigt viktigt halvår för United. De ska spela i Champions League, försöka ta fjärdeplatsen i ligan och vinna FA-cupen. Det är inget skämtvikariat utan det är ett viktigt vikariat, säger Johannessen, som dock inte tror på några mirakel.

- Laget verkar så nedkört, det är mycket som är negativt och tungt. Han kommer säkert kunna vända det då han har allt att vinna. Men jag tror inte att de blir fyra i ligan. Jag tror inte de vinner Champions League. Men jag tror det kommer gå bättre än under Mourinho.

ANNONS

TT: Är hans status stor nog för att få respekten hos spelartruppen?

- Han har suttit vid sidan av Keane, Beckham, Giggs och hela det där gänget. Han kan det där omklädningsrummet. Han vet jargongen och han vet hur en manager ska uttala sig för att få respekt. Han har ingen grund för att vara rädd.

Skenet bedrar

Johannessen tror också att folk lätt kan luras av Solskjærs yttre.

- Han ser inte så superauktoritär ut. Men han har en sida som är tuffare än många tror. Han är inte rädd att ta svåra beslut. Han är inte en typ som lägger sig och låter sig utnyttjas av spelarna, han kommer sätta sin egen prägel på det och säga vad han önskar, säger Johannessen.

Truppen kommer nog heller inte luras. Trots allt hade Solskjær, under hans tid som reservlagstränare i klubben 2008–2011, både Paul Pogba och Jesse Lingard i sitt stall.

ANNONS

- Ole Gunnar Solskjær har varit en tredjedel av sitt liv i United. De vet absolut allting om honom. Vad han står för som människa och fotbollspersonlighet. De känner hans professionella liv bättre än vad vi gör i Norge.

TT

ANNONS