Lyckliga lagkamrater, trean Alvar Myhlback och vinnaren Torleif Syrstad.
Lyckliga lagkamrater, trean Alvar Myhlback och vinnaren Torleif Syrstad. Bild: Ulf Palm/TT

Norsk Vasaloppsseger – 17-årige Myhlback trea

Strax innan Hökberg kom rycket. Norrmannen Torleif Syrstad vann till slut Vasaloppet i överlägsen stil, medan 17-årige lagkompisen Alvar Myhlback spurtade in som trea.
– Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara helt sjukt, säger Myhlback till SVT.

ANNONS

29-årige Torleif Syrstad var en av åkarna som redan från början satte färg på den 100:e upplagan av skidklassikern mellan Sälen och Mora.

Uppe på myrarna under den första milen fixade en kvartett en lucka till resten av startfältet. Förutom Syrstad även blågula superlöftet och teamkamraten Alvar Myhlback och norrmännen Thomas Ødegaarden och Johan Hoel.

– Jag trodde aldrig att det skulle hålla, men det var bara att gå för det, säger Myhlback till SVT.

En minut skiljde till klungan vid tidskontrollen i Smågan och sedan bara ökade avståndet – ända tills det med sisådär tre mil kvar stod klart att den blivande vinnaren fanns i tätgruppen.

ANNONS

Sabotörer stoppades

Med ungefär två mil kvar satte Syrstad in stöten som avgjorde årets Vasalopp. På bara några minuters åkning upp mot Hökberg ryckte norrmannen åt sig en ledning på nästan en halv minut. När avståndet sedan växte blev det en tämligen odramatisk, om än slitsam, färd mot målet i Mora för Syrstad. I alla fram till strax före slutet, när vakter lyckades stoppa åskådare från att ta sig in i spåren och sabotera Syrstads defilering. Efter nio mil passerade han mållinjen på segertiden 3.52.43.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, det har varit det sedan jag åkte mitt första Vasalopp 2016. Jag har drömt varje dag sedan dess, säger Syrstad.

– Jag kände mig otroligt stark i dag: det var skidor, kropp och taktik.

Succédag för teamet

Fyra minuter bakom honom blev det en desto jämnare fajt om övriga pallplatser. Hoel och Myhlback knäckte Ødegaarden med några hundra meter kvar. Till slut fick Myhlback också ge sig mot Hoel, men en tredjeplats blev det alltså för den svenska talangen.

Och en succédag för Lager 157, teamet där både Syrstad och Myhlback ingår.

– Jag vet inte vad jag ska säga, upprepade en tagen Myhlback gång på gång i intervjun med SVT.

ANNONS

Ibland lyckades han lägga ut texten lite mer:

– Jag har slitit så jävla mycket på vägen, så blev jag så jävla pigg när Torleif stack. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara helt sjukt.

– Det betyder allt. Det är så underbart, säger han om tredjeplatsen.

I damklassen tog norska förhandsfavoriten Emilie Fleten en överlägsen seger på tiden 4.23.06.

Torleif Syrstad vann Vasaloppet överlägset till slut.
Torleif Syrstad vann Vasaloppet överlägset till slut. Bild: Ulf Palm/TT
ANNONS