Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong Un har bland annat beslutat att göra en gemensam ansökan om sommar-OS 2032.

Nobben 1988 – nu gemensam koreansk OS-ansökan

Nordkorea ville samarrangera sommar-OS 1988 med Sydkorea, men fick nobben. Nu har länderna kommit överens om att göra en gemensam ansökan om sommar-OS 2032.

Beslutet togs vid mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong Un och Sydkoreas president Moon Jae-In.

I uttalandet säger man att länderna på den koreanska halvön även har kommit överens om gemensamt deltagande i internationella idrottstävlingar inklusive OS i Tokyo 2020.

Idén om en gemensam ansökan om OS 2032 kommer från Sydkoreas idrottsminister Do Jong-Hwan. Han säger att ett enat värdskap skulle bygga vidare på framgången från årets vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea där Nordkoreas medverkan hjälpte till att lossa spänningar på den koreanska halvön. Då marscherade länderna in tillsammans på invigningen och hade ett gemensamt ishockeylag i damturneringen.

USA:s president Donald Trump har kommenterat uppgifterna om den koreanska OS-ansökan:

"Väldigt spännande!", twittrar han.

Nordkorea hade en förhoppning om att få vara med och arrangera sommar-OS 1988, som tilldelats sydkoreanska Seoul. Förhandlingarna om ett samarrangemang gick dock i stöpet. Det slutade med att Nordkoreas ledare Kim Hyon-Hui beordrade sprängning av ett sydkoreanskt passagerarplan 1987. 115 människor omkom i bombdådet.

Nordkorea deltog aldrig i Seoul-mästerskapen.