Stina Nilsson. Arkivbild.
Stina Nilsson. Arkivbild.

Nilsson: "Säsong som varit väldigt speciell"

Stina Nilssons historiska vecka i Quebec fick bästa möjliga slut. Segern i Kanadas minitour gav en femte plats i den totala världscupen.

ANNONS
|

Tre världscupsegrar på lika många dagar. Stina Nilsson avslutade den internationella längdskidsäsongen i imponerande stil i Quebec.

Under lördagen blev Nilsson första åkare att besegra storstjärnan Therese Johaug i ett distanslopp den här säsongen och under söndagen vann svenskan jaktstarten över 10 kilometer och säkrade segern i Kanadas minitour, 12,9 sekunder före Johaug.

- Det kunde inte slutat på ett bättre sätt. Det var jäkligt kul. Det var otroligt skönt att få glida in på upploppet relativt ohotad, säger Stina Nilsson till TT.

ANNONS

I fredags blev sprintcupsegraren historisk som första svenska kvinna att ta en totalseger i världscupen.

- Det kändes stort. Det har blivit något som växt in på mig. Det har blivit större och större, ju fler år som jag fått jaga det.

"Vill inte prata om det"

Nilssons historiska säsong är än mer anmärkningsvärd sett till att hon skadade höger lår allvarligt i Otepääs världscupsprint i mitten av januari.

Prognosen inför VM i Seefeld i februari var först mörk, men 25-åringen från Malung kom till start och tog VM-silver direkt i comebacken. Det blev dessutom två stafettguld i Österrike, men Nilsson har ännu inte berättat allt kring vägen tillbaka från skadan.

- Jag ska berätta det på rätt sätt. Så ni får vänta lite till, säger hon.

TT: Hur kommer det sig?

- Jag känner att... Jag vet inte, jag vill inte prata om det nu. Jag vill bara njuta, säger Nilsson som tänkt köra något SM-lopp i vår innan säsongen avslutas.

ANNONS

- Jag vill göra det bra, men jag kände att när jag gick i mål i dag satte jag en fin punkt för säsongen 18–19.

Trea i söndagens jaktstart blev Ingvild Flugstad Østberg. Därmed säkrade den 28-åriga norskan sin första seger i totala världscupen före Natalja Neprjajeva, Ryssland.

"Fantastisk säsong"

- Det är jättestort. Det är bara att kolla på historien för att se vilka som gjort det tidigare. Jag är ganska stolt, säger Flugstad Østberg, som dessutom tog fem medaljer på VM i februari, till NRK och fortsätter:

- Det är toppen på en fantastisk säsong. Medaljerna sätter jag allra, allra högst.

Stina Nilssons imponerande avslutning på världscupsäsongen innebar att hon blev bästa svenska med en femteplats totalt, trots att hon missade flera tävlingar och avbröt Tour de Ski vid årsskiftet. Ebba Andersson blev sjua och Maja Dahlqvist nia. Storstjärnan Charlotte Kalla slutade först på tionde plats. Totalt slutade fem svenskor topp-17.

ANNONS

Therese Johaug, som tog tre VM-guld och ett silver i februari, blev trea i totala världscupen efter att, precis som flera av svenskorna, bland annat ha stått över Tour de Ski.

TT

ANNONS