Stina Nilsson. Arkivbild.
Stina Nilsson. Arkivbild.

Nilsson knäckte omöjliga Johaug

Stina Nilsson lyckades med det som har varit omöjligt den här längdsäsongen. Hon besegrade Therese Johaug.

ANNONS
|

Therese Johaug hade vunnit samtliga distanslopp som hon hade ställt upp i den här säsongen. Men det blev inte en 13:e seger för norskan när 10 kilometer masstart avgjordes i världscupavslutningen i Quebec, Kanada.

Ingvild Flugstad Østberg inledde bäst och var i ledningen efter 2,5 kilometer följd av Frida Karlsson på andraplats. Men efter halva loppet tog Therese Johaug över förstaplatsen, och tillsammans med Østberg drev hon upp tempot ordentligt. Stina Nilsson och överraskningen Maja Dahlqvist låg på tredje respektive fjärde plats och slet hårt för att hänga med.

ANNONS

Spurtuppgörelse

På sista varvet lyckades Johaug skaka av sig Dahlqvist, men trots flera försök lyckades hon inte bli av med Østberg och Nilsson.

Slutet blev en spurtuppgörelse mellan Nilsson och Johaug. Där stod sprintspecialisten Nilsson för en sedvanlig kanoninsats på upploppet och gled först över mållinjen. Därmed bröt hon norskans dominans och tog hem säsongens första seger på distans.

- Det kändes väldigt bra i dag. Planen var att gå för bonussekunderna och sedan bara så fort jag kunde, men jag förväntade mig inte att vara med Therese hela vägen till mållinjen. Men jag är så glad att jag är överst på pallen igen, säger Stina Nilsson enligt Aftonbladet.

"Hård nöt att knäcka"

Johaug var imponerad av Nilssons insats.

- Jag försökte så gott jag kunde hela vägen, men det är svårt och hon hängde på. Hon är i bra form och det är otroligt kul att se utvecklingen som hon har gjort på distans. Hon är en hård nöt att knäcka, och det är roligt att se vilken fin form hon är i, säger Therese Johaug till NRK.

ANNONS

Ebba Andersson slutade fyra efter att ha ramlat i början av loppet, och Maja Dahlqvist blev till slut sexa.

Övriga svenskor: Jonna Sundling blev nia, Charlotte Kalla elva, Ida Ingemarsdotter 14:e, Evelina Settlin 16:e och Frida Karlsson 17:e.

Världscupen avslutas med 15 kilometer jaktstart på söndagen. Där går Stina Nilsson ut med rejält avstånd till bakomvarande åkare. Svenskan går ut 33,2 sekunder före Østberg och 49,4 sekunder före Johaug.

I herrarnas 15 kilometer masstart vann Johannes Høsflot Kläbo, trots ett fall. Norrmannen går ut 52 sekunder före Alexander Bolsjunov i jaktstarten, och det är de två åkarna som gör upp om totalsegern i världscupen.

Bästa svensk blev Viktor Thorn på 15:e, följd av Johan Häggström på 16:e plats.

TT

ANNONS