Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Therese Nilshagen på hästen Dante kom sensationellt fyra i GP-specialen i EM.

Nilshagen nära sensationell medalj

Therese Nilshagens internationella genombrott höll så när på att ge en sensationell EM-medalj. Nu blev det inte fullt så roligt. Men fjärdeplatsen var en enorm framgång.

Nilshagen slog till med 78,585 procent på Dante och gick upp i ledningen i GP-specialen med åtta ekipage kvar på Ullevi. Publiken fick se en svensk dressyrstjärna tändas och tackade för uppvisningen med applåder redan innan Dante gjort halt.

För ett år sedan grät Therese Nilshagen hejdlöst när hingsten fick startförbud i Rio de Janeiro. Då oroade hon sig för att hon kanske aldrig skulle få göra ett mästerskap.

Nu har hon framtiden för sig.

- Jag litar på honom och han litar på mig. Vi är ett väldigt samspelt team. Det är det som gör den här framgången, säger Nilshagen om sin häst.

Öste lovord

Förbundskapten Jenå visste inte var han skulle ta vägen av glädje. 61-åringen trippade rappt uppför trapporna och mötte den svenska pressen med två jättelika blågula handklappor. Sedan bjöd han på de stora orden när han öste lovord över den tioårige hingsten Dante.

- Man är rörd, det här kommer att bli en världsstjärna. Han går så bra och är inte på max än. Ni ska se honom på träning, det är helt otroligt vad han kan.

Jenå hade förstås en hel del goda ord att säga även om Nilshagen.

- Det är en elasticitet, en mjukhet... Hon bara sitter där och rattar runt som om det var en medelsvår klass. Hon är så kall. Hon är en begåvning, helt outstanding när det gäller fokus, kan koncentrera sig och hon är så ödmjuk.

Guld till Werth

Nilshagens överraskande ledning stod sig tills tyskan Isabell Werth skrittade in i manegen med Weihegold. Den rutinerade världsettan drämde till med 83,613 procent och fick det guld som dressyrexpertisen sedan länge vikt åt det suveräna ekipaget.

Sedan var frågan:

Skulle Nilshagens imponerande uppvisning bli för mycket för trion Cathrine Dufour, Sönke Rothenberger och Carl Hester? Danskan Dufour svarade med 79,762 och tog bronset medan Rothenberger kontrade med 82,479 och ordnade en tysk dubbel. Däremot nådde britten Hester inte Nilshagen.

Tre svenskar i küren

Rakt av var fredagen en av de främsta svenska mästerskapsdagarna i dressyr på väldigt länge. Samtliga fyra ekipage placerade sig bland de 15 bästa i specialen. Det trista är att bara tre ekipage från en nation får delta i lördagens kür, något som drabbade Rose Mathisen.

Hennes 72,381 på Zuidenwind räckte till 15:e plats.

Patrik Kittel satte personligt rekord – 75,490 procent med Delauney – och landade som sjua. Även Tinne Vilhelmson Silfvén nådde personbästa med Paridon Magi med 74,230 och tionde plats.

- Vi har aldrig haft alla fyra ryttare kvalade till final, så vitt jag vet. Det måste vara rekord. Det är en fantastisk tävling och den är inte slut än, säger Jenå.