Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patric Hörnqvist.

NHL-rekord i VM: "Blivit proffsigare"

Två år i rad har rekordmånga NHL-spelare tackat ja till att jaga VM-guld med Tre Kronor. Pittsburghs dubble Stanley Cup-mästare Patric Hörnqvist är en av 20 NHL-spelare i årets upplaga.

Sedan Rikard Grönborg tog över som förbundskapten har NHL-förstärkningarna strömmat in till ishockeylandslaget när det blivit dags för VM.

I fjol fanns 19 NHL-spelare med i den trupp som vann guld i Köln efter att ha besegrat Kanada i en rysarfinal.

Den här gången har 20 stycken kommit till VM i Köpenhamn, där Sverige möter USA i semifinal på lördagen.

39 NHL-spelare två VM – det är två fler än det totala antalet på fyra turneringar åren innan dess, 2013-16.

Då var snackisen i stället alla NHL-spelare som tackade nej.

"Hoppas de hinner"

Hörnqvist ville så gärna komma att han lämnade familjen bakom sig i USA, trots att han nyligen blev far till sin andra dotter.

- Men jag hoppas de hinner över, jag vill gärna dela det här med dem. Vendela (den nyfödda) har inte fått passet ännu, men det ska vara på gång, berättar 31-åringen.

Han tycker att mycket i landslaget har blivit proffsigare och det är något som också förbundskapten Rikard Grönborg lyfter fram.

Spelarna som kommer från NHL ska känna att de kommer till en miljö som liknar den de är vana vid.

- Vi har pejlat av med dem vad de behöver för att ställa upp, vilken miljö de vill ha och det är flera grejer som har kommit upp. Så det är viktigt att vi också levererar det vi lovar.

TT: Kan du ge något exempel?

- Allt från servicen i laget, resor och hotell, till oss coacher. Att vi har en plan och att de får sakerna för att kunna lyckas på isen. Vår proffsighet gentemot dem är jäkligt viktig.

Väloljad stab

Grönborg är extremt noggrann med att analysera och utvärdera varje turnering och att spelarna deltar med sina synpunkter.

När Patric Hörnqvist VM-debuterade i Moskva 2007 som ung Djurgårdstalang hade dåvarande förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson två tillfälliga assisterande tränare som plockats in från SHL-lag, Janne Karlsson och Tommy Samuelsson. Tommy Boustedt, då landslagschef, i dag generalsekreterare, var scout.

I dag har Tre Kronor en inkörd och väloljad tränarstab, vid sidan av Grönborg med egna assisterande tränare i Peter Popovic och Johan Garpenlöv, målvaktstränaren Stefan Ladhe, videocoachen Johan Andersson och scouten Tomas Montén, juniorlandslagets förbundskapten. Totalt består Tre Kronors ledarteam i VM av 13 personer.

Grönborg, Popovic och Garpenlöv håller all kontakt med de svenska NHL-spelarna – 96 stycken spelade i ligan den här säsongen – och reste under mars månad kors och tvärs i Nordamerika för att träffa spelarna.

Hörnqvist lyfter också fram att förbundet ser till att NHL-spelarna får möjlighet att träna på is tillsammans i Stockholmsområdet under augusti månad inför säsongen.

- Det gör också att snacket går (om VM) och man vill ju vara med och vinna, säger Pittsburghforwarden.