Johan Garpenlöv kan räkna in Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson till matchen mot Schweiz i kväll.
Johan Garpenlöv kan räkna in Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson till matchen mot Schweiz i kväll.

NHL-duon spelar i kväll

De båda 29-målsskyttarna Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson går direkt in i Tre Kronors lag i kvällens match mot Schweiz i ishockey-VM. Det bekräftar Svenska ishockeyförbundet på söndagseftermiddagen.

ANNONS
|

När Tre Kronor runt lunchtid hade sin matchvärmning inför kvällens match (start 20.15) landade dubble Stanley Cup-mästaren Patric Hörnqvist, Pittsburgh, i Köpenhamn.

Senare på dagen anlände även Viktor Arvidsson, forwardskollegan från Nashville.

Båda kommer att spela kvällens match mot Schweiz i ishockey-VM.

- Får vi välja så vill vi att de spelar, just med anledningen att de kan komma in i vårt spel fortare och att de kommer in i spelet på stor rink snabbare, sade assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv innan landslagsledningen hade pratat med NHL-duon.

ANNONS

Truppen komplett

Både Hörnqvist och Arvidsson gjorde 29 mål i grundserien, tredje bäst av alla svenskar i NHL. Lagledningen har också bestämt i vilka kedjor de ska spela i kväll, men håller det hemligt.

I morgon fylls laget på med de två sista NHL-spelarna då Arvidssons lagkamrater från Nashville, backen Mattias Ekholm och forwarden Filip Forsberg anländer.

Då är truppen full och med 20 NHL-spelare i laget är det nytt rekord för ett svenskt VM-lag. I fjolårets guldlag i Köln ingick 19 NHL-spelare.

Det innebär att backarna Lawrence Pilut, HV71 och Adam Almquist, Frölunda, samt anfallsduon Carl Klingberg, Zug, och Johan Norman, Jokerit, skickas hem. De har varit på plats under hela VM och stått utanför truppen.

- Det är det här som är baksidan med det vi håller på med. De har varit med redan från start och verkligen gjort det bra och tävlat om att få komma in och sedan när det roliga ska börja sista veckan i VM så får man åka hem. Det är ett besked man inte vill ge, men tyvärr ser det ut så här, sade Garpenlöv.

ANNONS

"Exceptionell"

Backen Adam Larsson, Edmonton, ser fram emot att få spela tillsammans med Arvidsson igen. Det är sju år sedan Skellefteåpolarna spelade tillsammans i Västerbottensklubben.

- Han är ju en exceptionell skridskoåkare. Han är väl egentligen bra på det mesta och kan få ett lag att komma i gång med sin fart och oräddhet, säger Larsson.

Tre Kronor säkrade kvartsfinalplatsen tack vare förlängningssegern över Slovakien i går. Nu är det jakten på gruppsegern som gäller. Med två gruppmatcher kvar ligger laget etta, en poäng före Ryssland som väntar i gruppfinalen på tisdag.

Schweiz jagar en kvartsfinalplats, ligger fyra, och pressade Ryssland hårt i går kväll, förlust 3–4.

Schweizarna får också förstärkning från Nashville till matchen i kväll. Både stjärnbacken Roman Josi och forwarden Kevin Fiala, tidigare i HV71, väntas spela.

Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Sveriges VM-program

Vitryssland 5–0.

Tjeckien 3–2.

Frankrike 4–0.

Österrike 7–0.

Slovakien 4–3 e förl.

I kväll: Schweiz (20.15).

Tisdag: Ryssland (20.15).

Kvartsfinaler spelas den 17 maj, semifinaler den 19 maj och medaljmatcherna, final och bronsmatch, den 20 maj.

ANNONS