Jesper Nelin, till höger, var en lycklig trea.
Jesper Nelin, till höger, var en lycklig trea. Bild: Javad Parsa/NTB/TT

Nelin succétrea i "Kollen": "Äntligen släpper det"

Han har aldrig stått på pallen i världscupen tidigare, men i Holmenkollen kom den efterlängtade fullträffen. Jesper Nelin slutade trea i masstarten.
– Jag har kämpat i så många år och äntligen släpper det och jag kommer på pallen, säger han till SVT.

ANNONS

31-årige Nelin har tagit guld i både VM och OS, men då har det varit som en byggsten i Sveriges stafettlag. I världscupen individuellt hade svensken som bäst en sjätteplats när han ställde sig på startlinjen i lördagens masstart i Oslo.

Där lyckades Nelin pussla ihop ett lopp där det mesta klaffade. Skidåkningen har han behärskat länge och på senare år har även skyttet blivit bättre. I regn och vind fick många åkare slita med bössan, men Jesper Nelin prickade rätt med 19 av 20 skott och hade slagläge när han lämnade skjutvallen som fyra för sista gången.

– Jag visste inte vad jag låg när jag gick ut.

ANNONS

Men det blev han snart varse – och ett tag var han till och med uppe på andra plats.

– Då blir man taggad och nervös att det ska komma ikapp nån bakifrån. Man kör det man kan, men jag blev stum på slutet. Jag är jäkligt nöjd att jag klarade att hålla tredjeplatsen, säger han till SVT.

Lægreid vann igen

I mål var Nelin slagen med 9,9 sekunder av hemmahoppet Sturla Holm Lægreid – vinnare för andra dagen i rad – och däremellan slog sig tyske Benedikt Doll in som tvåa.

– Äntligen! Så känns det, säger Nelin som världscupdebuterade 2015 och nu fick till karriärens bästa lopp.

– Jag har känt att jag har haft den här potentialen länge, men aldrig fått till det.

Samuelsson bommade

Annars var det Sebastian Samuelsson som länge såg ut att vara svensken för dagen inför den norska publiken. Samuelsson låg trea inför de sista skyttet och när toppduon – Tarjei Bø och Doll – båda bommade var det svensk segervittring.

I stället blev det platt fall för Samuelsson, när han missade tre skott och föll tillbaka rejält. Han fick trösta sig med att i alla fall vinna spurtstriden om 13:e-platsen med Johannes Thingnes Bø, den norska suveränen som nu gav sig ett tufft utgångsläge när han missade tre skott direkt i första liggande.

ANNONS

Martin Ponsiluoma, loppets tredje svensk, slutade nia.

Världscuphelgen i Holmenkollen avslutas på söndagen med mixedstafett och singelmixedstafett.

ANNONS