Avbytarna på Örjans valls läktare. Då höll HBK:arna Alexander Berntsson och Erik Ahlstrand, med marginal, kraven på social distansering i coronapandemins skugga när Superettan äntligen rullade igång med Trelleborgs försvarsklippa, den forne HBK-kaptenen Fredrik Liverstam (23) och fjolårets skyttekung i HBK, Rasmus Wiedesheim-Paul (19) på planen.
Avbytarna på Örjans valls läktare. Då höll HBK:arna Alexander Berntsson och Erik Ahlstrand, med marginal, kraven på social distansering i coronapandemins skugga när Superettan äntligen rullade igång med Trelleborgs försvarsklippa, den forne HBK-kaptenen Fredrik Liverstam (23) och fjolårets skyttekung i HBK, Rasmus Wiedesheim-Paul (19) på planen. Bild: Roger Larsson

Nej, nej – inte en repris på fjolårets säsongsstart, HBK!

Strålande sol, 24 grader, en inbjudande grön gräsmatta, allt upplagt för en fantastisk Superettan-premiär mellan Halmstads BK och Trelleborgs FF men – inte en människa på Örjans valls läktare.…

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förutom massmedia, några funktionärer och avbytarna som i coronapandemins skugga var förpassade dit.

Separata ingångar. En tyst minut för virusets alla offer. Presskonferens utomhus. Handsprit. Och inte ens Sveriges bästa ”fikatanter”.

Det var – overkligt. Nästan spöklikt. Och en mardrömsöppning för HBK, 0–1 hemma på TFF och precis den starten som HBK absolut INTE behövde med Örgryte (b), Jönköpings Södra (h) och Brage (b) på spelprogrammet härnäst – något som gör att laget, precis som i fjol, riskerar att komma efter direkt och då tvingas jaga.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att ett bara lag släpper till en målchans. Varken i Allsvenskan eller Superettan, suckade HBK-managern Magnus Haglund.

ANNONS

I synnerhet som just den målchansen betydde TFF-seger efter inhopparsamarbete mellan Salif Camara Jönsson och målskytten Mattias Håkansson.

– Vi förlorar två dueller i eget straffområde och det straffas vi för, konstaterade han.

Tolv omgångar skulle normalt ha varit spelade och Superettan hade varit på väg att vända.

Nu var det den första mellan två oerhört spelsugna, men matchotränade, ringrostiga elvor.

Det märktes. Det var ett lag, HBK, som ville gå framåt, men inte förmådde och inte hade de rätta verktygen för att dyrka upp motståndarförsvaret.

Och ett, Trelleborgs FF, som inte alls var intresserat av att spela anfallsfotboll utan disciplinerat och anfört av försvarsgeneralen, den forne HBK-kaptenen Fredrik Liverstam hade ett avslut på mål på 93 minuter. Det räckte.

– Det är för dålig kvalitet på sista passningen, sista inlägget och feltajmade löpningar för att vi ska skapa tillräckligt med heta målchanser. Man kan träna hur mycket som helst på det, men det blir aldrig som i match, analyserade Magnus.

Jodå, om Trelleborgs FF hade en ynka målchans som dock förvaltades så kunde man på ett öde Örjans vall, där tränardirektiven studsade mellan tomma läktare, för HBK:s del räkna till – Rasmus Wiedesheim-Paul x 1,5 varav den första bara ska vara mål.

ANNONS

– Första målet blir avgörande. Vi kontrollerar ju matchen, men när vi inte gör mål riskerar man alltid att åka på ett baklängesmål, påpekade HBK-managern.

När sedan spelregissören Dusan Djuric klev av efter 66 minuter försvann HBK:s kreativitet. Resten blev bara en massa långa bollar på Beng... f’låt, Boman, Wiedesheim-Paul samt inhopparna Sadat Karim och Alexander Berntsson, samtidigt som det blev kusligt tydligt hur mycket HBK:s offensiv st och faller med Dolle.

– När vi sedan ska forcera slår vi inläggen för tidigt, vilket gör att duellerna kommer utanför straffområdet i stället för inne i när vi sedan ska vinna andrabollarna, förklarade Magnus.

Det är en av många offensiva bitar som HBK har att vässa till nästa match mot Örgryte.

Då måste laget också oftare våga slå den hotande passningen på djupet vid vunnen boll (lär av Varbergs Bois mot HIF).

Då måste medspelarna löpa närmare Boman för att utnyttja att Boman vinner nio av tio luftdelar.

Och då måste det höga presspelet, bita bättre med flera vunna bollar högre upp i banan som Magnus själv kallar en del av HBK:s identitet.

– Det kommer att ta några matcher innan spelet kuggar i. Men försvarsspelet – det tar vi med oss, poängterade Haglund.

ANNONS

Jovisst, speciellt med Alexander Berntssons ersättare, Joseph Baffo som lagets försvarsgigant med både följsamt försvarsspel och fin passningsfot och bara en målchans för Trelleborg under 93 minuter. Även om det inte räckte den här gången.

ANNONS