Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nathalie – en tjej med drag i: ”Jag gillar utmaningar”

Nathalie Edlund har aldrig tävlat i dragracing, men nästa år blir det verklighet. Den 28-åriga Halmstadtjejen ska köra i samma klass som sin lillebror.
Nu bygger hon om en dragster hemma på föräldrarnas gård i Blåningsmåla och betalar allt ur egen ficka.
– Jag gillar utmaningar, säger hon.

Det är en varm höstdag.

Nathalie Edlund öppnar portarna till garaget på lantgården i den lilla orten i de blekingska skogarna en knapp halvtimmes bilresa norr om Karlskrona och visar upp den dragster som hon ska debutera i till våren.

Just nu är den avlånga racingbilen inte mer än ett skal, men under ombyggnaden ska fordonet som tidigare hette Goldfinger döpas till Black Rebel och lackas i svart med en röd nyans.

Nästan varje helg kör Nathalie de 25 milen till Blåningsmåla från Halmstad, där hon bor sedan mer än tio år tillbaka och jobbar som mellanstadielärare på Trönningeskolan.

Kommer från motorintresserad familj

Pappa Stefan hjälper till att fixa och dona med dragstern.

– Det finns många tjejer som kör och är väldigt duktiga. Just nu är det mest norskor och i USA är der mer vanligt att tjejer tävlar, men det kommer fler och fler här med, säger Nathalie Edlund.

Hon är själv en av dem.

Intresset har alltid funnits där eftersom hon kommer från en familj där alla på något vis varit engagerade i motorsport, men tidigare har det mest handlat om fotboll för Nathalie och det var skälet till att hon flyttade till Halmstad som tonåring.

– Jag kom in på fotbollsgymnasiet på Aspero och spelade sedan många år i Trönninge IF, där jag var målvakt samt sedan back och yttermittfältare, avslöjar hon.

”Tjusning för fart och adrenalin”

Nathalie har även tävlat i fitness och gillar klättring och att köra downhill i mountainbike.

– Jag gillar sånt som är utmanade och vill gärna att det ska kittla lite i magen. Jag kommer säkert att vara skakis första gången jag kör dragracing, men samtidigt har jag en tjusning för fart och adrenalin.

Tankarna på att ge sig in dragracingcirkusen började gro för något år sedan och när Nathalie en dag satt i en kö i Malmö såg hon av en slump på mobilen att en storbil var till salu.

– Vi lade ett bud och åkte sedan upp till Umeå. Dragstern hade stått stilla i tio år, men det roliga var att en tjej hade haft den innan och vi klickade väldigt bra. Det ska bli kul att ta vid efter henne.

Syskonen kör mot varandra

Samma helg som tio år yngre lillebrorsan Alexander, ”Loffe” kallad”, vann på Mantorp gick köpet av Nathalies dragster igenom.

Nästa år kommer syskonen att köra mot varandra i EDRS-seriens Super Pro ET-klass.

– Den dagen som ”Loffe” tävlade i Malmö tog jag min racinglicens på samma bana, skrattar Nathalie, och säger att debuten troligen kommer att gå i just Malmö i maj 2021.

– Ska bli spännande att se vad man kan göra – det är inte många som har koll på mig eftersom jag är ny. Därför hoppas att jag blir lite som gubben, eller gumman, i lådan.

Satsning som kostar pengar

Fast det är ingen billig satsning. Bara inköpet av en bil och alla nya delar kostar flera 100 000 kronor. En hel säsong med drivmedel, däck och reparationer går i runda slängar på 100 000 kronor till.

– I dag har jag dessutom köpt en ny motor och inom kort ska vi åka till Sundsvall och hämta en ny buss som vi köpt till brorsans och min bil. Så här långt har jag betalat allt själv, men hoppas hitta några sponsorer och då helst i Halland. Jag tror inte det finns så många i det här området som satsar på dragracing.

Just nu ingår hon i samma team som ”Loffe” och föräldrarna Stefan och Anette som båda kör off road.

– Tanken är att det så småningom bara ska vara jag och brorsan i teamet – för det här inget på kort sikt utan en längre satsning.

Fler lokala sportnyheter hittar du här