Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fullt i huvudläktarens restaurang på Örjans vall. Men blott åtta personer tillåtna på läktaren i HBK:s premiär mot Häcken.  Bild: MATHIAS BERGELD
Fullt i huvudläktarens restaurang på Örjans vall. Men blott åtta personer tillåtna på läktaren i HBK:s premiär mot Häcken. Bild: MATHIAS BERGELD

Jan-Owe Wikström: När 8 åskådare tog 80 bilar till HBK:s match på Örjans vall

Det var i samband med Halmstads BK:s allsvenska premiär hemma på Örjans vall mot BK Häcken för drygt två veckor sedan. Hela parkeringen bakom huvudläktaren var full av bilar. Likaså en del av den längre bort.
Sammanlagt minst 80!

I dessa pandemitider.

Men på läktaren satt, förutom media och funktionärer, bara 8 åskådare.

Skulle dessa 8 personer alltså ha tagit närmare 80 bilar med sig till Örjans vall???

Naturligtvis inte. Resten satt inne i restaurangen. Visserligen på anvisat coronaavstånd. Men ändå – inomhus.

För utomhus fick de absolut inte vara. Trots att de i stället hade kunnat sätta sig med 20 meters avstånd till varandra. Ute.

Skulle det alltså det vara en större smittorisk än att sitta kvar inne bland 80 andra personer?

Inget svar från Tegnell

Det sunda bondförnuftet sa någonting annat och därför bad jag om en förklaring av Sveriges troligtvis mest upptagna person, Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell.

Han hade förstås inte tid för en separat intervju, fick jag veta.

Däremot kunde jag maila frågorna så skulle de vidarebefordras.

Sagt och gjort – dagen efter hade FHM:s pressavdelning mina frågor.

Men sedan dess har det hänt – ingenting. Nada. Helt tyst.

En förklaring kan naturligtvis vara att Tegnell har en del annat att tänka på.

Men en annan, är jag rädd, är att varken han eller FHM har något svar. Precis som regeringen.

Medan det ena landet efter det andra nu öppnar upp för publik inom idrotten och kulturen står Sverige kvar och stampar på samma fläck.

Äntligen slut på förbudet

Samtidigt kunde förbudet för ungdomar att tävla, som i dag den 28 april äntligen släpps utomhus, ha skapat hälsoproblem långt värre än den pågående pandemin, där man redan sett alarmerade siffror på ett sjunkande idrottsintresse.

Ingen har velat ta ansvaret och återigen gömmer sig idrottsministern Amanda Lind i sin frisyr.

FHM fullständigt ignorerade fotbollens minutiöst framtagna protokoll med att i tre steg öppna upp när smittospridningen minskar baserad på procenten av arenans sittplatskapacitet. Utan tillstymmelse till dialog tog man i stället fram ett eget med 100 och 600 personer i olika steg, oavsett arena och idrott.

– Det är viktigt att hantera alla idrotter på samma sätt, vi kan inte gradera olika verksamheter, slog Tegnell fast.

Men hallå! Var det inte just det som den nya pandemilagen skapades för, att man skulle kunna besluta från fall till fall?

Trovärdigt?

Och hur trovärdigt kändes det sedan att Skansen fick tillåtelse att trycka in 6 000 personer kom medan åtta ynka själar på gigantiska Friends arena försökte skapa stämning på AIK:s premiär mot Degerfors?

– Den stora skillnaden på Skansen och säg Friends arena är att Skansen inte släpper alla 5000 samtidigt, utan sprider ut det över dagen. Så det inte blir någon risk för trängsel vid insläppet som på Friends arena, förklarade Tegnell och blottlade sin okunskap kring idrotten.

För av de 6 000 kom 5 000 på samma gång genom två ingångar. Medan de åtta på Friends arena hade 32 ingångar att välja bland...

Jag är den siste att ignorera detta jävulska covid-19-virus och dess följder eftersom jag fick känna på det under 20 dagar och då var det ändå förhållandevis lindrigt, men ändå tillräckligt för att inse hur de som drabbas värst, har det.

Men när arrogansen, ointresset och prestigen, eller vad det nu är, går före det sunda förnuftet och säkrare lösningar åsidosätts har det gått för långt.

För man behöver faktiskt inte vara statsepidemiolog för att begripa att det föreligger en betydligt större risk med 80 personer samlade i en restaurang inomhus än om samma antal individer sprider sig över tusentals kvadratmeter yta utomhus.

I dag tillåts fler personer i en liten närbutik eller kiosk än på Örjans valls läktare. Förklara den för mig, någon.

Fler lokala sportnyheter hittar du här