Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

André Myhrer.

Myhrer tvåa i OS-genrepet: "Fantastiskt"

André Myhrer inledde januari med att vinna i parallellslalom i Oslo. Och så avslutade han månaden med en andraplats i grenen i Stockholm.

Världscuptävlingen i Stockholm var slalomåkarnas sista tävling före vinter-OS i Pyeongchang. Tävlingen var också ett viktigt genrep inför den alpina lagtävlingen, den sista av de alpina OS-grenarna, som på förhand är en av de stora svenska medaljchanserna.

André Myhrer och Frida Hansdotter visade verkligen att OS-formen finns där, Myhrer med sin andraplats, Hansdotter med sin fjärdeplats.

"Lite besviken"

På vägen fram till finalen besegrade Myhrer bland annat två schweizare, Daniel Yule och Luca Aerni. Men han fick sedan stryk av den minst väntade schweizaren i finalen – Ramon Zenhäusern.

- Det var ett tajt race, men jag tappade lite i slutet av banan mot Zenhäusern, säger Myhrer.

- Så lite besviken är jag absolut, det hade varit häftigt att vinna på hemmaplan. Jag får spara det till Åre, säger han om dels världscupfinalen senare i vår, men också VM som går i Åre nästa år.

Men allra först ska 35-åringen få sin sargade rygg i form till OS. Efter det tuffa tävlingsprogrammet i januari som avslutades med en parallellslalomtävling med hårda hopp, behöver den krånglande ryggen vila.

- Det är tufft för ryggen med en sån här intensiv tävling med hårda slag. Så den känns nog i morgon. Men jag får många dagar på mig att få vila. Jag ska ta helt ledigt från skidåkningen, jobba i gymmet och ta hand om ryggen – det är mitt huvudfokus den närmaste veckan, säger Myhrer.

"Myhrer är min idol"

Den 25-årige Zenhäusern har aldrig tidigare kört ett så kallat City Event, och knappt aldrig tränat i grenen heller. Att då ta sin första världscupseger i just parallellslalom kom som en stor överraskning.

- Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Men störst av allt, verkar det som, var att han fick slå Myhrer i finalen.

- Myhrer är min idol, han är lång precis som jag, säger segraren.

För Frida Hansdotter, som var förstaseedad, gick det precis som i fjol – hon slutade fyra. I semifinalen förlorade hon mot norskan Nina Haver-Løseth, som sedan vann finalen över schweiziskan Wendy Holdener.

- Fjärdeplats är lite surt på en parallelltävling, men det har varit en magisk kväll och fantastiskt att få tävla på hemmaplan, säger Hansdotter.

Få tips av Harlaut

I matchen om tredjeplatsen mot slovakiskan Petra Vlhova körde Hansdotter ur i det första åket och kunde därefter inte ta ikapp det maximala tidspåslaget 0,5 sekunder i det andra.

- Jag tänker att jag vill komma trea och ger järnet. Och så när jag hoppar över det där hoppet kommer jag lite snett och så ramlar på en innerskida, säger Hansdotter.

- Vi är ju inte vana vid hopp, jag hoppar aldrig. Man vet att man har stora tävlingar framför sig och vill inte riskera allt i hoppet.

TT: Är det några hopp i lagtävlingen på OS?

- Jag vet inte. I så fall får jag lägga mig i träning. Jag känner att min skidåkningsform är ganska bra, men då får jag åka till Henrik Harlaut eller någon och få lite tips, säger hon.