Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Mustonen hoppas få fira ett SM-guld efter att pappa Pasi blåstes på ett VM-guld. Arkivbild.

Mustonen vill bli en vinnare: "Vore grymt"

Pappa blev blåst på en titel för knappt en vecka sedan – nu ska i stället sonen fixa guldglans över familjen.

På söndag i Scandinavium börjar jakten på SM-guldet. Då är det exakt en vecka sedan Joel Mustonens pappa Pasi blev blåst på VM-guld. Han är förbundskapten för Finlands damer som skrällde sig fram till final på hemmaplan och väl där var nära att välta tungviktaren USA från tronen.

Många anser att Finland också gjorde det. Men det uppmärksammade och bortdömda målet i förlängning gjorde att guldjubel förbyttes till silverilska inom loppet av några minuter.

Joel Mustonen följde finaldramat framför tv:n.

- Jag förstod mig inte riktigt på reglerna, då hade man nog varit mer upprörd. Det var först dagen efter, när man läste allt, som man förstod att målet troligtvis var felaktigt bortdömt. När jag såg situationen så var min första tanke att det inte var mål, säger han.

Känner stolthet

Pasi Mustonen såg rött efteråt och var ordentligt upprörd.

TT: Har det börjat lägga sig för honom?

- Jag vet inte, jag har inte frågat på det sättet. Någon dag tror jag ändå att turneringen kommer att vara ett väldigt fint minne. För min del är jag stolt över vad han och laget gjorde, säger Joel Mustonen.

Pappa kommer att följa slutdelen av sonens finalserie på plats, mamma Johanna finns med från början. Joel Mustonen är taggad över det faktum att det för första gången i hockeyhistorien blir ett SM-finalmöte mellan Sveriges två största städer.

- Känslan är att det ska bli grymt kul att spela finaler i Scandinavium och Globen och med den festen som det kommer att bli. Göteborg mot Stockholm. Man blir väldigt uppspelt bara av den tanken, säger den finländske forwarden.

"Sverige är hemma"

Joel Mustonen har spelat i Finlands landslag på alla åldersnivåer, gjort fyra A-landskamper, men är uppväxt i Sverige och har bott och spelat här i nästan hela sitt liv. Pappa var tränare i Sverige under många år, Joel Mustonen har Tingsryd som moderklubb och har spelat i SHL med Skellefteå, Timrå, Örebro och Frölunda.

- Jag flyttade till Sverige när jag var sex månader så på så sätt känner jag mig som svensk, även om mitt pass är helfinskt. Sverige har alltid varit hemma, även om det på hockeysidan alltid varit Finland, säger Mustonen som missade tre kvartsfinaler på grund av skada och gjort fyra poäng (1+3) på sju slutspelsmatcher.

CHL-boost

Han bildar förstakedja i Frölunda med Max Friberg och Joel Lundqvist. Energitrion har gjort sju mål och 18 poäng hittills i slutspelet.

Frölunda har gått fram som en ångvält sedan laget vann CHL-titeln i början av februari och har sedan dess 18–5 i matchfacit i SHL, grundserien och slutspelet.

- Vi gjorde en fantastisk CHL-final och det gav oss en boost som aldrig riktigt har lagt sig. Vi har bara fortsatt på samma spår, det är någon enstaka SHL-match däremellan då vi har dippat lite grann. Vi har en himla karaktär i gruppen, säger han.

CHL-segern var hans första seniortitel i karriären – nu vill han ha mer. Familjen Mustonen vill bli vinnare igen.