Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Landslagsstjärnan Mustafa Mohamed efteranmälde sig till premiären av Laxaloppet för att få träning efter sina skadeproblem och vann herrarnas tävlingsklass.

”Musse” snabbast vid Nissan

Fint folk kommer sent. OS- och VM-profilen Mustafa Mohamed gjorde ett oplanerat gästspel i premiärupplagan av Laxaloppet i Halmstad i lördags – och vann.

– Jag efteranmälde mig en dryg timma innan. Jag skulle ändå träna något liknande, tio kilometer, och då kunde jag lika gärna springa loppet i stället, säger Hälle IF-löparen.

Laxaloppet – gamla vårklassikern Galgbergsloppets moderna efterföljare – fick oväntad stjärnglans i vårsolen när Mohamed, 31, dök upp bland lokal elit och alla motionärer på startlinjen i Norre katts park.

”Musse”, som han kallas, bor i Göteborg men har band till södra Halland genom hustrun, landslagslöparen Hanna Karlsson från Våxtorp.

Detta var hans riktiga tävlingspremiär för året.

– Jag har haft skadebekymmer (vaden) och precis börjat komma i gång. Meningen är att jag ska få lite träningsuppbyggnad under sommaren med att springa lite gatlopp i Sverige och sedan springa en mara i höst, förklarar han.

Mohamed var VM-fyra på 3 000 meter hinder i Osaka 2007 och tia i Peking-OS 2008. Samma år tog han brons i terräng-EM. Sedan i fjol satsar han emellertid på maraton med OS i London nästa sommar som det första målet.

I Laxaloppet tog Mohamed täten nästan direkt. I mål klockades han för 31 minuter och 38 sekunder, en halv minut bättre än tvåan Marcus W Peterson, IK Jogg. Arrangörsklubben IFK Halmstads Michael Kälebo var trea i mål, 1.46 efter.

Mohamed gav banan – som följde Nissan bort till Slottsmöllebron och sedan vände tillbaka till Norre katts park via Nissastrand – högt betyg:

– Den var fin, i närheten av vattnet och lite grusvägar. Det var inte för backigt och inte bara raklångt heller.

Halmstadbon Heléne Willix, Spårvägen, vann damklassen på tiden 36.50. Anette Kroon, Simlångsdalens IF, var tvåa på 40.38 och Annelie Nilsson, IK Jogg, trea på 43.05.

Det stora flertalet av de 291 deltagarna var dock motionärer. Som Annika Werner Brynéus, på 1990-talet allsvensk fotbollsspelare i BK Astrio, som sprang tillsammans med arbetskompisar från en av bankerna i Halmstad.

– Vi är nog tio stycken här, några sprang enmilsbanan och vi sprang fem kilometer. Det var jättetrevligt, framför allt att få springa i stadsmiljö, tycker hon.

Fler lokala sportnyheter hittar du här