Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/28

"Musse" besegrad i rekordsnabbt lopp

29.55 och bästa milloppet på nästan två år för Mustafa Mohamed. Då blev ”Musse” trea (!) i ett rekordsnabbt Laxaloppet. - Bereka Yegalem Shewalem, Malmö Athletics, vann på 29.46. Snabbast i damklassen var klubbkamraten Geleto Beleku Beji, 36.10.

– Målet var att springa under 30 minuter så det var skönt att klara det. Det är långt ifrån mitt pers men det är ändå bästa loppet på nästan två år. Jag ligger dessutom på ganska tung träning just nu också, så det var bra, tyckte Hälle-löparen Mohamed som har 28.12 som karriärsbästa.

Musse fanns på startlinjen även under Laxaloppets premiärår, 2011, och sprang då hem segern på lite drygt 31 minuter. Men konkurrensen i årets upplaga skulle visa sig betydligt tuffare för den svenske medeldistans- och terränglöparen som stoltserar med bland annat 20 SM-guld på kontot.

Efteranmält sig hade nämligen både Bereka Yegalem och Elelisa Kebede, R-Sport Management, gjort. Den etiopiska duon är på plats i Sverige under ett par månader för att avverka totalt fem lopp, där Laxaloppet var först ut och en halvmara i Köpenhamn väntar under söndagen.

Mohamed, Yegalem och Kebede lämnade snabbt det övriga startfältet bakom sig, avverkade det första av de två femkilometersvarven runt Nissan med omnejd på lite drygt 15, och höll sedan ihop i blåsten ända fram till bara kilometern kvarstod.

– Det är alltid bra med motstånd, men jag fick ju dra själv. De var inte intresserade av det, men det är ändå bra att ha någon flåsandes i nacken. Sen var de för snabba sista kilometern när de ryckte iväg, berättar Musse.

På slutrakan visade sig Yegalem starkast och kunde spurtslå sin landsman med två sekunders marginal.

– Det var ett bra lopp, men det var svårt att springa riktigt fort på den här banan som har många skarpa svängar, sade vinnaren Yegalem, via tolkhjälp av fyran i loppet tillika fjolårsvinnaren Nuray Yassin, Ullevi FK.

Yassin var i sin tur bara ett par sekunder före fjolårstvåan och Halmstadlöparen Johan Levin. Som var imponerad efter loppet.

– Tre stycken under 30 minuter, det här måste vara ett av de snabbaste loppen i Sverige, sade Levin som sprang in på 33 minuter och 24 sekunder.

– Det känns bra. Jag var bara tio sekunder snabbare än förra året men det kändes bättre och jag har tagit in på han som var fyra och som vann förra året.

Då ska det också betonas att Levin, före detta elitcyklist, inför loppet legat på en träningsmängd på cirka 12-15 mil i veckan.

– Då är det tufft att ställa om till ett millopp. Men det var en bra genomkörare inför Göteborgsvarvet som är det stora målet.

Ohotad segrare i damloppet, på tiden 36.10, blev etiopiskan Geleto Beleku Beji, Malmö Athletics. Beleku tillhör samma gäng som toppduon på herrsidan och har ett personligt rekord på 33 minuter över 10 kilometer.

Tvåa slutade Jenny Johannesson från Mullsjö SOK, cirka minuten efter Beleku.

Patrik Nilsson, Oskarshamns SK, 16 minuter och 24 sekunder., var snabbast av herrarna på fem kilometer. Matilda Sandberg, Ryssbergets IK, vann damklassen på 20.23.

Bild: Andreas Apell

Fler lokala sportnyheter hittar du här