Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moras Janne Suvonen stod för flera viktiga matcher när laget slog Färjestad. Arkivbild.

Mora slog Färjestad – nu väntar Vasaloppet

Tala om en tuff helg för Moratränaren Mats Lusth. Han ska coacha Mora i ett viktigt dubbelmöte mot Färjestad och dessutom åka Vasaloppet – mitt i streckdramatiken.

Fredagskvällen var ljuvlig för Mats Lusth, som fick se sitt Mora göra en hjältematch mot topplaget Färjestad. Men de kommande två dagarna kan bli hans livs största fysiska utmaning.

Lördag: Resa till Mora för returmatch mot Färjestad. Hemkomst till Mora vid 24-tiden.

Söndag: Avfärd klockan 05.00 till starten för Vasaloppet i Sälen. Han ska åka Vasaloppets 90 kilometer.

- Naturligtvis har jag fokus på hockeyn, men är man från Mora hör det till att också åka Vasaloppet. Nu är det dags, säger Mats Lusth.

Dottern orolig

Han berättar om hur äldsta dottern Cornelia tyckte att hennes pappa blivit för överviktig och var orolig. I somras skrev de kontrakt att åka Vasaloppet tillsammans. Spelarna i laget fick tydligen ett stort skratt när deras tränare meddelade detta.

- Jag köpte skidor den 12 januari och började träna. Sedan dess har jag åkt tolv mil och gått ner 15 kilo. Jag mår mycket bättre, säger Mats Lusth, som inte har någon aning vad som väntar när han står i Sälen på söndagsmorgonen.

- Det kommer att bli tufft och göra ont. Men jag är inte orolig. Jag ska göra allt för att ta mig i mål.

Fredagskvällen blev den bästa möjliga mentala uppladdningen när hans Mora slog Färjestad med 3–0 efter en mycket underhållande match.

Färjestad dominerade första halva av matchen och Mora den andra delen.

"Stolt att vi kom tillbaka in i matchen"

Moras seger berodde på tre saker:

1) Det tidigare ledningsmålet av Michael Keränen, som gav Mora ett mentalt lugn när Färjestad pressade som mest.

2) Moras målvakt, Janne Juvonen som storspelade.

3) Vändningen i mitten av matchen som ledde till 2–0 av Spencer Abbot..

- Först var det kedjan med Michael Haga  som kom in och gjorde ett bra byte. Det följdes av ytterligare två bra byten av de följande två kedjorna. Då började vi tävla på samma villkor. Det blev en kamp och tävling, säger Mats Lusth och fortsätter:

- Jag är stolt att vi kom tillbaka in i matchen, speciellt när Färjestad, som slåss om seriesegern, kom in och gjorde sin bästa match mot oss.

Han är samtidigt medveten om att det direkt stundar en svår returmatch i karlstad:

- Ja, men vi ska stå upp. Inledningen av matchen kommer att bli tuff. Då gäller det att vara redo. Till dess ska vi äta, sova och ladda.

Genom den här segern närmar sig Mora Örebro, som är ovanför kvalstrecket, sex poäng före. De båda lagen möts i näst sista omgången.