Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings Derek Roy (th) jublar med Jimmy Andersson (tv) efter sitt 1–0 mål.

"Monstret" skrämde iväg spöket

Jonas ”Monstret” Gustavsson skrämde bort förra säsongens Luleåspöke och har nu bara släppt in tre mål på fyra matcher i SHL-ishockeyn. 2–1 mot Luleå var Linköpings tredje raka hemmavinst och laget har tagit 13 av 15 möjliga poäng i serieinledningen.

I fjol återvände Jonas Gustavsson till SHL efter åtta säsonger i NHL – och hade enorma förväntningar på sig.

Trots en ojämn inledning höjde sig målvaktsstjärnan mer och mer under säsongen och placerade sig trea i målvaktsligan i ett lag som annars hade en tung säsong (tog sig till slut till kvartsfinal via åttondelsfinal).

Nu har både ”Monstret” och hans Linköping inlett hösten på ett suveränt sätt. Med en räddningsprocent på 97,52 – tre insläppta mål på fyra matcher – är 33-åringen en stor förklaring till att Linköping toppar SHL med 13 av 15 möjliga poäng hittills.

Räknar med svackor

- Ja, det snittet blir svårt att hålla, skrattar han. Vi har fått en kanonstart och det är förstås jättekul. Men det kommer garanterat svackor och då gäller det att vi fortsätter jobba vidare på samma sätt.

Vad som är skillnaden jämfört med för ett år sedan är svårt att svara på, säger han.

- Det är så mycket som spelar in. Det tog lite tid att ställa om och hitta rätt igen i sättet att spela här. Men jag skulle vilja säga att det som skiljer mest är hur laget har agerat på isen. Som det ser ut nu krävs det mer av motståndarna för att skapa riktigt farliga chanser. I fjol dök det plötsligt upp lägen från ingenstans ibland.

Han fortsätter:

- Vi har en annan struktur i laget och det är fantastiskt kul att se alla spelare backchecka och offra sig för de andra, oavsett vilket namn som står på tröjan. Sådant betyder enormt mycket för att nå framgång.

Olycklig studs

Under två perioder var det ändå mycket hafs och slarv mot en motståndare som Linköping hade väldigt tufft mot förra säsongen: mot Luleå tog laget bara tre av tolv poäng i fjol, och man förlorade båda hemmamatcherna.

Nu krävdes ett självmål (som Johan Harju tilldelades) i spel tre mot fem för att släppa in en puck, som tog på baksidan av backen Eddie Larssons ena skridsko och ställde Jonas Gustavsson.

Efter Derek Roys 1–0 och Johan Södergrans 2–0, innebar det målet 2–1 – och Linköping riskerade att, precis som mot Örebro borta senast, tappa en ledning i sista perioden.

- Klart att det fanns i våra huvuden, men alla slet verkligen och det var ju aldrig någon fara. Vi var närmare 3–1 än Luleå var en kvittering.

- Vi var värda en ledning efter två perioder, i stället fick Linköping in en puck precis före den andra pausen och vi tvingades jaga. Vi hade svårt att skapa vassa lägen och deras målvakt storspelade, säger Luleås tränare Thomas ”Bulan” Berglund.