Armand Duplantis tog sig med lätthet över 6,18 i Glasgow i lördags.
Armand Duplantis tog sig med lätthet över 6,18 i Glasgow i lördags. Bild: Ian Rutherford/AP/TT

"Mondo" gör som Bubka – för motivationens skull

Armand "Mondo" Duplantis tänker försöka förbättra sitt världsrekord, men bara med en centimeter i taget. Precis som legendarerna Sergej Bubka och Jelena Isinbajeva. Det handlar om att tjäna bonuspengar, men också om att hålla motivationen uppe.

ANNONS

Friidrottsexperten A Lennart Julin kallar det för en "Bob Beamon-situation", efter längdhopparen som förbättrade världsrekordet med 55 centimeter till 8,90 och sedan inte var i närheten av att kunna förbättra det.

– När man fått en sån fullträff, vad ska man sen motivera sig med? säger Julin.

Ukrainaren Sergej Bubka satte världsrekord 17 gånger i stavhopparkarriären. Tio gånger höjde han sitt eget rekord med en centimeter. Ett sätt att tjäna mer på rekordbonusar, men kanske också att hålla uppe motivationen.

– Han motiverade sig med personliga rekord. Leker man med tanken att han slängt upp ribban med tio centimeter och fått en fullträff. Vad skulle han göra sen?

ANNONS

Även ryskan Jelena Isinbajeva satte världsrekord 17 gånger, varav tio då hon höjde sina egna med en centimeter.

– Man såg det tydligt i slutet på hennes karriär hur mycket det betyder med att hitta en morot. Det var när hon inte vann VM (Berlin 2009), men sedan satte världsrekord i tävlingen därefter (det nuvarande världsrekordet på 5,06 i Zürich), säger TV4-experten.

"Dumt för alla parter"

Julin menar att det vore "dumt för alla parter" om Duplantis, som den senaste veckan visat en sån överlägsenhet, höjer världsrekordet med många centimeter i en och samma tävling. Dels för honom själv, att han bara får en världsrekordbonus i stället för flera, dels för tävlingsarrangörer och publiken.

– Nu vill alla arrangörer ha honom eftersom det nästan garanterat blir världsrekord. Det är ju inte så ofta vi har världsrekord, säger Julin.

– Och för publikens skull, att så många som möjligt ska få ha stående ovationer för världsrekord.

Armand Duplantis sade själv efter lördagens rekordhopp att han ville sprida ut rekordförsöken för publikens skull:

– Folk gillar att se världsrekord. Jag ska försöka göra det så ofta som möjligt för dem, sade han.

20-åringen har nu två tävlingar kvar på inomhussäsongen, i Frankrike – i Liévin på onsdag och i Clermont Ferrand på söndag.

ANNONS

Svårare utomhus?

I maj börjar sedan utomhussäsongen. Kanske med fler rekordförsök. De flesta världsrekord har satts utomhus, men de tre senaste inomhus (Renaud Lavillenie 6,16 och Duplantis 6,17 och 6,18).

Frågan är om det blir lättare eller svårare för Duplantis att hoppa högre till sommaren.

– Inomhus har du fullständig kontroll, det är ingen vind och inget regn, en kontrollerad miljö. Men trots att det utomhus kan vara regn och rusk och konstiga vindar finns möjligheten att hoppa högt om man får medvind i ansatsen, säger Julin.

– När Duplantis hoppade 5,90 i Austin i Texas för två år sedan var han egentligen inte så bra. Men i Austin är det oftast varmt och du får en stabil medvind i ryggen och då kan du springa fortare i ansatsen och använda en styvare stav.

Knäckande

Julin säger att den unge svenskamerikanens överlägsenhet just nu måste vara knäckande för konkurrenterna.

– I första världsrekordtävlingen vann han med 65 centimeter och i den andra fick världsmästaren (Sam Kendricks) stryk med 43 centimeter.

– De som tänkt att de hade en bra chans att vinna i OS måste ju nu tänka att de inte kan slå en frisk Duplantis.

Ingela Ahlberg/TT

Med en centimeter i taget tänker Armand Duplantis försöka förbättra världsrekordet i stavhopp.

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Baton Rouge i Louisiana.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: VM-silver (2019), EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Aktuell: Ska försöka slå sitt eget världsrekord i veckans franska tävlingar, de sista inomhustävlingarna för säsongen.

6,18 meter: Armand Duplantis, Sverige, 15 februari 2020.

6,17: Duplantis 8 februari 2020.

6,16: Renaud Lavillenie, Frankrike, 15 februari 2014.

6,14: Sergej Bubka, Ukraina, 31 juli 1994.

Fotnot: Bubka satte totalt 17 världsrekord, det första 1984 med 5,85. Hans rekordsvit bröts en gång, 1984, då Thierry Vigneron hoppade 5,91.

ANNONS