Modellen Elvir Aljicevic storsatsar mot Paris 2024 – i nya OS-sporten

Breakdance blir ny OS-sport till sommar-OS i Paris 2024. Ett mycket glädjande besked för modellen Elvir Aljicevic som utöver sin modellkarriär alltid har haft dansen i sitt hjärta. Nu tänker Halmstadkillen satsa stenhårt för att nå hela vägen till OS.
– Det skulle vara obeskrivligt att representera Sverige i OS, säger Aljicevic.

ANNONS
|

För första gången kommer breakdance vara en olympisk gren i sommar-OS i Paris 2024.

Kastriot Morina från Halmstad jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan som driver dansstudior i Halland. Han har tidigare vunnit SM-guld i breakdance och tror att OS-beskedet kommer bli ett rejält lyft för hela dansformen.

– Det är superbra och det gör att det kan tillkomma nya dansare. Just nu är det bra att detta besked kom för då får de som redan håller i gång med breakdance ett helt nytt mål att sträva efter. Vi har SM, sen har det varit till och från med de skandinaviska mästerskapen så då är OS en kanongrej att få.

ANNONS

Även om beskedet är välkomnat så finns det en farhåga enligt Morina.

– Breakdance är en kultur och ingen idrott. Jag hoppas att man behåller kulturtänket och att det fortfarande är en dans. Vissa är emot det här jättemycket att det nu blir en OS-gren. Sen är det vissa som jag som känner att det kulturella kanske försvinner i OS men att det ändå kommer leva kvar utanför.

– Sen är det också viktigt att vi visar upp vilken nivå det ligger på vilket kan inspirera nya dansare. Det kan bli fler kurser och nya ungdomar som vill testa på.

Kombinera modelljobbet med stenhård satsning

En som kommer satsa på att nå till Paris 2024 är Elvir Aljicevic som även han har vunnit ett antal SM-guld. Han gör just nu karriär som modell men har hållit på med breakdance sedan han var liten. Beskedet om att hans favoritdans blivit en OS-gren gör att han vill satsa stenhårt för att nå hela vägen.

– Så fort jag fick höra att det blev av så blev jag direkt motiverad att satsa stenhårt för att komma med. Det hade varit riktigt kul att få vara med och representera Sverige. Jag ska försöka hålla igång med träningen så mycket som jag kan så jag är redo när det väl är dags, säger Aljicevic.

ANNONS

– Vi har haft VM, men OS är en helt annan nivå. Det är elitnivå och folk som kommer vara med har tränat hela sitt liv.

Han har själv haft Kastriot Morina som danslärare under ungdomsåren och honom har han mycket att tacka för.

– Jag började väldigt tidigt med breakdance och jag har verkligen växt som person när jag har hållit på med det här. De viktiga sakerna man behöver i livet har jag fått genom dansen.

– Kastriot har varit med under hela min resa och coachat mig, lärt mig och varit med mig på olika tävlingar. Han har varit en riktigt bra ledare som jag har sett upp till.

Elvir Aljicevic vill representera Sverige igen

Tidigare i år var Aljicevic med i Mr Universe på Filippinerna där han representerande Sverige. Där upplevde han saker som han hoppas få uppleva igen. Gärna i OS i Paris.

– Att få representera ett helt land på det sättet går inte riktigt att beskriva. Där visade jag en bra sida av Sverige. Publiken skrek ”Sweden, Sweden” och då känner man att man har gjort sin grej. Man blir helt varm i kroppen och den känslan vill jag uppleva igen. Det skulle vara obeskrivligt att representera Sverige i OS.

ANNONS

ANNONS