Laxens Moa Bergdahl simmade 100 meter bröst på 1.09,99, vilket är den elfte snabbaste tiden någonsin på distansen i Sverige.
Laxens Moa Bergdahl simmade 100 meter bröst på 1.09,99, vilket är den elfte snabbaste tiden någonsin på distansen i Sverige. Bild: Privat

Moa Begdahl simmade på topptid i reserv-SM

Hemma-SM ställdes in liksom hela SM-veckan i Halmstad. Men SK Laxens simmarlöfte Moa Bergdahl, 17, lät inte det hindra en topptid när ”reserv-SM”, riksmästerskapet, avgjordes i ett 70-tal bassänger runt om i landet.

ANNONS
|

Moa Bergdahl simmade 100 meter bröstsim på en minut, nio sekunder och 99 hundradelar vilket betydde seger i damjuniorklassen och en andraplats bakom OS-simmaren Sophie Hansson, Helsingborg, i seniorklassen.

Men tiden var det stora utropstecknet.

– Det är den elfte bästa tiden genom tiderna i Sverige, säger Laxentränaren Fredrik Pettersson.

Noteringen var samtidigt nytt personbästa med nästan en och en halv sekund.

– Moa har några ungdoms-SM-medaljer sedan tidigare, men har för att vara simmare kommit ganska sent upp i den absolut högsta nivån. Under det senaste året har hon framför allt blivit mycket starkare och kunnat öka sin träningsmängd ganska mycket, säger Fredrik Pettersson.

ANNONS

Riksmästerskapet skapades som ersättning för SM, junior-SM och ungdoms-SM, som alla ställdes in på grund av coronapandemin. Deltagarna simmade i sina hemmabassänger och sedan rapporterades resultaten in och sammanställdes centralt.

Moa Bergdahl simmade således sina 100 meter på Brottet i Halmstad medan Sophie Hansson simmade i Landskrona, trean Klara Thormalm i Jönköping och så vidare.

Laxen gladdes även åt fyra pallplatser för Mellie Wijk, som var tvåa både bland seniorerna och juniorerna på 100 meter fjärilsim samt trea (seniorklassen) och tvåa (juniorklassen) på den dubbla distansen.

På ungdomssidan var 16-årige Oscar Bjering tvåa på 800 meter frisim i sin ålder.

LÄS MER:Nya beskedet: Inget sim-SM i Halmstad i sommar

ANNONS