Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg, till vänster, och Andreas Granqvist har många skäl att jubla.

Miljonregn över svensk fotboll

Svensk fotboll har 80 miljoner skäl att jubla. Så mycket – minst – är VM-platsen värd.

Playoff-bragden mot Italien är inte bara en sportslig succé. VM-platsen ger också klirr i kassan till Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Alla lag som kvalificerar sig till mästerskapet i Ryssland nästa sommar får minst 8 miljoner amerikanska dollar i prispengar och ytterligare 1,5 miljoner dollar för förberedelser inför mästerskapet.

Guld ger 320 miljoner

Det innebär att SvFF kan se fram emot motsvarande nära 80 miljoner kronor. Minst.

Att gå vidare från gruppspelet ger ytterligare runt 30 miljoner kronor, och ett VM-guld är värt nära 320 miljoner kronor.

- Det är bara att titta bakåt. När vi tar oss till ett VM eller ett EM så ger det oss otroliga ekonomiska tillskott som ger oss möjlighet att utveckla hela vår verksamhet, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Mästerskapsspel leder samtidigt ofta till positiva bieffekter som till exempel bättre sponsoravtal för förbundet, större intresse för landslaget, fler utövare och mer publik.

Inte öronmärkta

Det är också tydligt att de ekonomiska förtjänsterna ökar kraftigt om laget presterar bra i mästerskapet. Håkan Sjöstrand exemplifierar med EM i Frankrike 2016 då Sverige misslyckades med att ta sig vidare från gruppspelet, bland annat efter att bara ha fått 1–1 mot Irland. Varje seger i gruppspelet gav då också drygt 9 miljoner kronor.

- Hade vi vunnit mot Irland, då hade vi både tagit oss vidare från gruppen och vunnit en match. Det handlade om 15–20 miljoner till.

Sjöstrand poängterar också att oavsett hur mycket pengar det i slutändan handlar om, är det inte pengar som nödvändigtvis ska investeras i just herrlandslaget.

- Det här är extrapengar för oss som vi behöver hushålla över tid med. Och de pengar som vi får in från VM och EM, oavsett om det är damer eller herrar, så är inte de öronmärkta för det landslaget. Det går till hela vår verksamhet.