Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Caroline Hedwall kämpar för att få spelet att stämma till British Open. Arkivbild.

Mental hälsa i fokus inför British Open

Världsfemman Lexi Thompson drog sig ur British Open för att ta hand om sig själv. Den unga amerikanskan är inte den enda golfaren som har brottats mot demonerna.

Det är inte bara motgångar på banan som har slitit på Lexi Thompson de senaste 18 månaderna – hennes mamma diagnosticerades med livmodercancer förra våren och i början av hösten avled hennes farmor – men det råder ingen tvekan om att golf är en mental kamp.

Thompson – som under uppmärksammade former missade segern i förra årets majortävling ANA Inspiration efter att en tv-tittare slagit larm om att hon placerat tillbaka bollen på fel plats efter att ha markerat den och tvingats plikta fyra slag – är inte den enda spelare som har haft det jobbigt.

- Vi har rätt mycket press på oss. Ibland undrar man vad man håller på med, säger Caroline Hedwall.

En löpare tappar inte steget under säsongen men en golfare kan hamna i djupa och svårförklarliga svackor.

Hedwall, en av tio svenskor som spelar British Open på Royal Lytham St Annes, drar en parallell till ytterligare en idrottare.

- En tennisspelare som går till final i Wimbledon vet att den är garanterad x antal kronor. Om jag går i en ledarboll på en söndag innebär det inte att jag får jättebra betalt. Jag kan ju tappa allt, säger 29-åringen.

"Känns tungt"

Hedwall är femfaldig segrare på Europatouren och har spelat Solheim Cup för Europa tre gånger.

De senaste säsongerna har varit tyngre. I år har hon två topp tio-placeringar på Europatouren som bäst men de kom båda i februari.

Hon har förståelse för Thompsons beslut.

- Är man inte där i huvudet, särskilt en sån här tävling där det krävs extremt mycket tålamod... Är man inte 100 i förväg kan jag förstå att man inte åker hit, säger hon.

Hedwall har själv tänkt den förbjudna tanken, att skita i alltihop.

- Ja, absolut. När jag är över i USA, att sitta där på helgerna om man inte lirar... Man är där för att spela golf och så får man inte spela, man vet att man inte kommer att få betalt och så sitter man där ensam. Det känns naturligtvis tungt, säger hon.

"Tuggar vidare"

Även Camilla Lennarth, med en topp tio-placering på Europatouren i år, har varit där.

- Det är en tanke som poppar upp. Ibland är man långt nere i skiten och känner att man skulle vilja göra något annat, säger 30-åringen.

Men det gör hon inte, för det som har funnits där kan ju när som helst komma tillbaka.

- Man kan känna att det har försvunnit men egentligen är nog inte svingen så annorlunda. Det kan vara så små saker som gör att man inte slår bollen lika bra. Det kan vara från dag till dag. Ibland kan man slå bollen jättebra på torsdagen och så kommer man på fredagen och tänker: "Gud, vad gjorde jag i natt? Vart tog det vägen?". Men man har lärt sig att det inte är borta. Man tuggar vidare för man vet ju att det finns där, säger Lennarth.

"Bästa på länge"

Kanske faller allt på plats i British Open. Det tror i alla fall Caroline Hedwall.

- Det ska bli en kul vecka hoppas jag. Som spelet känns hoppas jag på en bra placering. Det här är det bästa jag har känt på länge, säger hon efter dagens första pass på rangen.