På fyra starter har Aetos Kronos, här med Johan Untersteiiner i sulkyn, sprungit in drygt 1,1 miljoner kronor.
På fyra starter har Aetos Kronos, här med Johan Untersteiiner i sulkyn, sprungit in drygt 1,1 miljoner kronor. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Medvind för Aetos Kronos men Björn Goop i blåsväder

Till viss del beroende på svårigheter i pandemins spår har de svenska framgångarna under vinterns meeting på Vincennes blivit medium. Jerry Riordan har dock varit en flitig resenär och blivit ett av få blågula undantag med framgångar genom Aetos Kronos.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Som så många gånger tidigare har Jerry Riordan svingat sitt trollspö med en klok och förståndig matchning. På fyra starter har femåringen sprungit in drygt 1,1 miljoner kronor.

Aetos Kronos vann ett årgångslopp men insatsen som trea senast i Prix de France var ett viktigt avstamp. Face Time Bourbon, vinnaren i Prix d´Amerique och körd av Björn Goop igen var en av de tuffare motståndarna.

Och här blev det full storm runt Goop som från ägarhåll hade synpunkter runt den oväntade andraplatsen. Björns styrning ifrågasattes och under torsdagen väntas besked i spekulationerna och mycket pekar mot ett kuskbyte framöver.

ANNONS

Delia du Pommereux knep segern efter en rykande finish och strax bakom tätduon smög Frank NIvard fram Aetos Kronos som trea.

Riordan har tidigare haft världsartister som Lisa America och Ringostarr Treb. Aetos Kronos kan möjligen bli ett ännu starkare ess att plocka fram i storloppen de närmaste säsongerna.

Storheten i hästen kunde jag se på nära håll redan i den första miljonsegern på Solvalla 2019. Och till huvudstadsbanan vill Riordan komma tillbaka igen i jakten på en andra segern som tränare i elitloppet.

Flera storlopp finns att välja på innan sista söndagen i maj. Den tredje uttagningen till Paralympiatravet i slutet på april skulle kunna bli en het attraktion i Halmstad.

Svensk Travsport har ett intensivt och hektiskt år bakom sig med pandemin och affären runt Propulsion som heta och mediala stoff. Många gånger har sportchefen Petter Johansson stått i rampljuset men i veckan kom beskedet att han lämnar sin roll på ST och övergår till annan verksamhet i ATG:s regi.

I början på pandemins intrång 2020 fanns Petter där med trygga och sakliga argument om att behandla travsportens tävlingar som en arbetsplats.

En hel näring kunde gått i stöpet men Petter och hans kollegor var snabba i tanke och handling. Travsporten fick leva vidare i nära nog normal omfattning och det är många tacksamma för i dag.

ANNONS

Petter lämnar sitt uppdrag sista mars och arbetet är redan i full gång i jakten på en ny sportchef. En mycket viktig roll som kräver engagemang och fingertoppskänsla av stora mått.

Mitt i det bruset rullar den svenska försäsongen igång. I Halmstad har knappast någon sörjt över det senaste uppehållet med tanke på kylan och snöfall. I fredagens V65-lopp är det generellt låga startpoäng och med så kallad spårtrappa blir fälten ganska ihåliga.

Under vintern har Ola Karlsson plockat fina triumfer i vardagsloppen och V75. Tränaren från Jägersro selar ut Digital Data och Run Brodde Run och duon blir hårt anlitade V65-streck.

Från Skåne kommer även Roger Malmqvist i angeläget ärende och sitter bakom singelstrecket Olympic Blue Chip. Även Peter Untersteiners Princess Of Aloha lämnas ensam på lappen. Överlag har favoriterna tacksamma uppgifter och systemförslaget blir i mindre skala.

HP:s V65-tips

Halmstad

V65 1: 3,6,7. Res: 5–10.

V65 2: 1 Princess Of Aloha. Res: 9–10.

V65 3: 7,8. Res: 5–6.

V65 4: 10 Olympic Blue Chip. Res: 8–3.

V65 5: 4,9,10. Res: 8–6.

V65 6: 1,2,5,6,8,11. Res: 9–10.

108 rader

ANNONS