Sveriges Mattias Karlsson mot Englands Liam Pitchford i kvartsfinalen under lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena.
Sveriges Mattias Karlsson mot Englands Liam Pitchford i kvartsfinalen under lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena.

Mattias Karlsson lycklig bronshjälte i lag-VM

Det var aldrig någon diskussion. Sverige gick in och dominerade kvartsfinalen mot England från start. Mattias Karlsson blev svensk matchhjälte när Sverige tog sin första lag-VM-medalj i bordtennis på 14 år. Sverige vann med 3–0 och är klart för semifinal mot Kina.

ANNONS
|

Nyckelmatchen mot England blev den andra singeln. En obesegrad Liam Pitchford ställdes mot Mattias Karlsson. Matchen gick till fem set och i det sista kunde Mattias kämpa ner sin vän och träningskompis med 11–9.

- Matchen stod och vägde, fram och tillbaka. Två bra servar och två bra bollar vid nio lika i sista set avgjorde. I dag kände jag mig stark. Det var oerhört skönt att få med sig den, säger Mattias Karlsson.

ANNONS

Vann åtta raka

I den första matchen slog Kristian Karlsson an tonen i andra set. Han tog åtta raka poäng och gick från underläge 3–8 till setseger 11–8. Kristian vann i tre raka set. Av skadan från matchen mot Taiwan märktes inget.

- Jag känner inte av den alls, säger Kristian Karlsson till SVT.

Efteråt är han glad och nöjd.

- Lagtitlar är det roligaste som finns, särskilt i landslaget, säger han.

Jon minns ingenting

Sveriges tredjeman Jon Persson ställdes mot Samuel Walker. Jon gjorde processen kort och vann i tre raka set. När han slog in sista bollen fanns det inga gränser för glädjen. Lagkompisarna stormade banan och bara skrek. Publiken i Halmstad arena exploderade i eufori.

- Jag minns inte sista bollen. När bollen gick ut var det bara ren glädje, jublar Jon Persson.

ANNONS

Genom segern säkrade Sverige brons i lag-VM – det spelas ingen match om tredje plats. Att det ska bli en ädlare valör än så är det få som tror. I semifinal väntar storheten Kina, som har åtta raka lagguld. Kineserna har inte förlorat sedan Sverige vann 2000 i Kuala Lumpur.

Tickan är nöjd

I bakgrunden vankar förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson. Han vill inte ta fokus från spelarna en sån här kväll. Men naturligtvis är han nöjd.

- Det är fantastiskt. Det är stort att gå hela vägen och ta medalj. Det här gänget har varit i kvartsfinal innan. Nu fick vi lyfta det ett steg till på hemmaplan, säger han och lovar att försöka ge kineserna en fight i morgon.

- Vi har vunnit ett brons. Men det kan bli mer, säger han förhoppningsfullt.

Den svenske coachen för Englands lag är besviken.

ANNONS

- Vi kom inte alls upp i den nivå vi spelat på innan. Det var den andra matchen som avgjorde, säger Marcus Sjöberg besviket.

TT

Fakta: Sveriges tidigare medaljer i lag–VM

Guld: 1973, 1989, 1991, 1993, 2000.

Silver: 1930, 1983, 1985, 1987, 1995.

Brons: 1963, 1967, 1975, 1977, 2001, 2004.

Fakta: Sveriges väg till medaljen

Sverige–Rumänien 3-0

Sverige–Hong Kong 3–2

Sverige–Tyskland 0–3

Sverige–Slovenien 3-1

Sverige– Egypten 3–0

Åttondel: Sverige–Taiwan 3-2

Kvart: Sverige–England 3–0 (Sverige säkrar bronsmedaljen)

Semi: lördag Sverige–Kina

ANNONS