Slutspelat i Allsvenskan för den här gången för Falkenbergs FF. Men frågan är om Marcus Mathisen följer med ner i Superettan.
Slutspelat i Allsvenskan för den här gången för Falkenbergs FF. Men frågan är om Marcus Mathisen följer med ner i Superettan. Bild: Krister Andersson

Mathisen ut ur Allsvenskan med sitt Falkenberg

Han bytte Halmstads BK mot Falkenbergs FF inför 2019 för att få fortsätta spela allsvensk fotboll.… Men efter förlusten i sista matchen mot Mjällby är det Marcus Klingenberg Mathisens FFF som 2021 spelar i Superettan medan HBK är tillbaka i Allsvenskan.

ANNONS
|

Falkenbergs FF 2

Mjällby AIF 3

(1–1)

– Men det är ju inte i dag som vi åker ut utan det är på grund av andra matcher som vi skulle eller borde ha vunnit, säger den 24-årige dansken som sitter på ett utgående kontrakt.

– Så nu får jag tänka igenom situationen och sedan ta ett snack med Falkenberg, säger Marcus som hunnit bli Falkenbergsbo.

– Jo, jag trivs verkligen i stan. Den är mindre än Halmstad, men riktigt mysig.

Har andra klubbar hört av sig?

– Ja, lite kontakter har det väl varit, men inget konkret.

ANNONS

Ditt gamla HBK?

– Nej, skrattar Marcus. Men jag utesluter ingenting eftersom jag vill spela så högt upp som möjligt och tycker att jag har gjort en bra säsong. Och jag trivdes verkligen i Halmstad också.

En annan ex-HBK:are med utgående kontrakt som dessutom bor kvar i Halmstad är Tibor Brink Joza som har fått allt mindre speltid den här säsongen:

– Jag får se hur det känns när jag vaknar i morgon om jag kan hitta mer energi. Men vi har inte snackats vid, jag och Falkenberg, säger den 34-årige veteranen och trotjänaren med nio säsonger och 205 seriematcher i FFF-tröjan som tidigare var lagkapten, men som 2020 bara fick starta tolv matcher.

Ändå började matchen mot Mjällby så lovande när FFF fick en drömstart med 1–0 redan efter 1,15 när Tobias Englund tryckte in bollen på John Chibuikes nickpassning.

Nästan samtidigt hade BK Häckens Gustav Berggren haft en nick i ribban mot Kalmar FF, där förutsättningen för FFF-kval var Kalmar-förlust.

– Men så har det varit hela säsongen. Vi har gjort tidiga mål, men i stället för att lyftas av det har vi blivit rädda, analyserar Mathisen.

För i den 37:e minuten var det kvitterat till 1–1 när Joel Nilsson fick två chanser att spela in bollen och till slut hittade Jacob Bergström inne i boxen.

ANNONS

När ett formstarkt Mjällby sedan gjorde 1–2 då Max Watson mötte David Löfqvists vackert pressade hörna (59) var uppförsbacken allt brantare för FFF.

Visserligen tände John Chibuike hoppet med sitt 2–2-mål (71) efter fint samspel med Tobias Englund. Men när inte den ursinniga slutforceringen resulterade var det ridå när Jacob Bergström på tilläggstid stötte in 2–3 i öppet mål.

Men inte ens en hemmaseger hade hjälpt eftersom Kalmar och Häcken hade ”enats” om 0–0, vilket tog Kalmar till kval och Häcken till Europa som trea.

– Vi har haft det slitsamt hela året och jag kan lätt hitta de poäng som saknades för att stanna kvar i egna misstag och ett antal straffar som vi har fått emot oss, summerar tränaren Hasse Eklund den tunga säsongen som ändå räknar med att stanna:

– Jag har inte lyckats ta ut rätt lag och utveckla spelarna som jag hade hoppats. Därför är jag revanschsugen och vill ta tillbaka FFF till Allsvenskan.

Kalmar möter i nästa vecka Jönköping Södra, som slutade trea i superettan, i två matcher om en plats i nästa års allsvenska.

Matcherna spelas i Jönköping på onsdag, 9/12, och i Kalmar på lucia, nästa söndag, 13/12.

ANNONS