Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Mathilda Björding gick från överviktig och rökare till fitness-vinnare

Mathilda Björding, 26, är knappt två tredjedelar av sitt forna jag.
Hon är den överviktiga rökaren som gjorde en radikal livsstilsförändring och som nyligen tävlingsdebuterade i bikini fitness – och vann.
– Det är en extremsport. Man måste nästan vara lite knäpp, om man får säga så, skrattar hon.

Mathilda Björding rör sig hemtamt bland träningsredskapen och de synnerligen välbyggda killar och tjejer som tränar på Gladius gym i Halmstad.

Det är här hon har tillbringat en stor del av sin fritid sedan hon bestämde sig för att lägga om sitt liv.

– Jag har alltid legat lite över viktmässigt. Jag tror att det var 2015 som jag vägde som mest. Då hade jag varit i Australien en vända och inte alls tänkt på träning. Som mest låg jag runt 94–95 kilo, berättar hon.

Förändringen började på allvar för tre år sedan – samtidigt som hon började studera till hälsopedagog på Högskolan i Halmstad.

– Jag har alltid varit aktiv, dansat och spelat handboll. Men jag ville hitta någonting annat, något man kan göra själv, och anpassa efter sin egen tid. Då blev det att gymmet funkade.

Skulle testa i åtta veckor

Mathilda Björding tog hjälp av coachen Caroline Aspenskog. Ett test på åtta veckor blev till ett år.

Redan då fanns tankarna på att tävla i bikini fitness. I stället valde hon att träna vidare på egen hand.

Men i höstas blev tävlingsplanerna konkreta.

– Då kontaktade jag Caroline igen och vi drog i gång i oktober 2019. Som tur var så valde jag att satsa på Alströmerpokalen för det är den enda tävling som har blivit av hittills.

Alströmerpokalen är en stor nybörjartävling i Alingsås. Mathilda Björding deltog i klassen +166 centimeter – och vann.

Dagen före tävlingen vägde hon 58,6 kilo, vilket säger det mesta om den livsresa hon har gjort. Den har krävt sin kvinna, mycket svett och hård disciplin.

”Pushar kroppen maximalt”

Inför tävlingen tränade hon sex styrkepass och fyra cardiopass i veckan samtidigt som hon gick på diet.

– Det är klart att det är en utmaning i sig att hela tiden sänka kalorierna och fortfarande orka träna. Men i och med att jag avvaktade ett år så kände jag att jag hade hunnit förbereda mig lite mer mentalt och framför allt att jag hade stödet runt om, som förstår. Jag har en sambo som också är inne i träningsvärlden så han har hela tiden stöttat mig i det.

– Det mentala är verkligen viktigt, för det är en extremsport. Du pushar kroppen maximalt. Man måste nästan vara lite knäpp, om man får säga så.

Bikini fitness, som kan beskrivas som en nättare form av bodybuilding, är inte bara fysik utan också smink, hår, höga klackar, spraytan, naglar och smycken.

Får du ibland höra att folk tycker att det här inte är en sport?

– Alltså, dels tränar jag där jag tränar och här är alla ganska insatta i att det är en typ av sport. Och nu i samhället är det så pass vanligt att man kör bikini fitness, det har blivit lite av en trend. Men många kanske inte har förståelse för hur extremt det är, det har jag väl stött på, svarar Mathilda Björding.

Nästa utmaning – att bli tyngre

Nu är hon mitt uppe i nästa projekt – att gå upp lite i vikt igen.

– Just i dag ligger jag på 62 kilo, men jag jobbar sakta uppåt efter tävlingen. Det är nog det jag känner har varit den största utmaningen. För att dieta och träna, det tycker jag är kul, det kan jag. Men just den här psykiska, mentala biten, att sedan ska man faktiskt gå upp igen… för det är ingen hälsosam vikt vi ligger på när vi tävlar. Vi tömmer oss på vätska och har väldigt låg fettprocent. Nu ska man hitta en balans igen.

Hon funderar på att göra en ny tävlingssatsning våren 2021.

Har du några råd om någon skulle vilja göra samma resa som du?

– Det viktigaste skulle jag säga är att du inte gör det bara för att det är en trend utan att du gillar gymma. För det kräver mycket och du kommer att få sätta av mycket av det sociala. Det är viktigt att du skaffar dig en ärlig bild av vad det faktiskt innebär att göra det.

LÄS MER: Desirée Larsson Dahlberg tränar inför tävlingar i bikini fitness

Fler lokala sportnyheter hittar du här