Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dominik Bokk kramas om av sina Växjökollegor efter att ha gjort 2–1 mot Brynäs.

Matchhjälten inspirerad av Petterssons resa

Växjö inledde med två raka förluster och bara ett mål på de två första matcherna. Sedan satte en 19-åring hämtad från division ett och en 18-årig tysk jättetalang fart på målskyttet.

Att den regerande mästaren Växjö bara gjort ett mål på de två första matcherna har förvånat de flesta. Efter 1–2 borta mot Timrå följt av 0–1-förlust efter förlängning mot Linköping krävdes något extra.

Det hade Pontus Holmberg, 19 och 18-årige kedjekamraten Dominik Bokk.

- De spelar jäkligt fritt, åker inte runt och funderar utan har roligt och ser bara så självklara ut, säger Växjös assisterande tränare Tobias Thermell.

- Fast det var tufft för oss på försäsongen, lite spänt. Sedan har det plötsligt bara funkat. Jag vet inte var vi fick självförtroendet ifrån men det bara släppte. Pontus är grymt skicklig, vi har bra kemi, säger Dominik Bokk.

Det var juniorkompisen Pontus Holmberg som bröt måltorkan.

"Visat att det går"

19-åringen spelade förra säsongen i division ett med Västerås, lånades in av Växjö på våren, var med två matcher i SHL då och har nu kontrakt på riktigt.

Mot Brynäs kom Holmbergs första SHL-mål i karriären, i första perioden, efter en genial passning bakom ryggen från just Bokk.

18-åringen lämnade Tyskland för spel i Växjös båda juniorlag förra säsongen, fick spela 15 matcher i SHL och gjorde ett mål i högsta ligan redan då.

I somras skrev han kontrakt med NHL-laget St Louis Blues men är den här säsongen utlånad till Växjö för spel i A-laget.

- Här får jag spela med proffs, det avgjorde. I Tyskland är det mycket svårare som ung att ta plats i högstaligan. I Nordamerika bänkas du om det inte går bra direkt. SHL-lagen är mer öppna för att ge dig chansen, säger Bokk.

- Här vet jag att de tror på mig och kommer låta mig visa vad jag går för. Sedan visade Elias Pettersson vägen förra året, han har verkligen inspirerat med sättet han tog för sig. Elias väntade ett år med att åka över, slog alla möjliga rekord, utvecklades enormt, visade att han var redo och nu är han i NHL. Jag vill också ta den vägen. Det är inte lätt men Elias har visat att det går.

Inspirerade "veteranerna"

Mot Brynäs visade den tyske talangen verkligen vad han går för, inte minst när han kyligt stänkte in avgörande 2–1 med bara en sekund kvar av andra perioden.

- Jag gillar både att göra mål men också att bjuda på lite extra fint spel med pucken, så jag är väl en mix av både målgörare och playmaker. Det är svårt att välja, säger Bokk.

Juniorduons målshow inspirerade dessutom de mer namnkunniga spelarna i Växjö, för i början av tredje kom 3–1 av Linus Fröberg och 4–1, signerad Roman Horak, med elva sekunder mellan målen. Det knäckte Brynäs.

- Dominik är fantastiskt, han liknar (NHL-spelaren) David Pastrnak som jag har spelat med tidigare. De är lika skickliga på små ytor och lika proffsiga utanför isen, säger Fröberg, 25.

TT: Juniorduon har satt lite press på er andra nu?

- Ja, de spelar med mycket fart. Nu låter jag som världens äldsta människa men det är kul, de inspirerar alla i laget med sin framfart.