Tinne Vilhelmson Silfvén satsar mot ett historiskt åttonde OS. Arkivbild.
Tinne Vilhelmson Silfvén satsar mot ett historiskt åttonde OS. Arkivbild.

Matchar ny häst mot historiskt mål

En inte helt omöjlig scen i Tokyo sommaren 2020 är den här: Tinne Vilhelmson Silfvén bär fanan och leder den svenska truppen vid invigningsceremonin. Samtidigt blir hon Sveriges meste olympier genom tiderna med sitt åttonde spel.

ANNONS
|

Det kan också gå så illa att svensk dressyrs mest uthålliga mästerskapsryttare – det har blivit en bit över 20 EM, VM och OS – faller bort ur diskussionerna när förbundskaptenen Bo Jenå mejslar ut vilka som får åka.

Som alltid handlar det om att i god tid matcha en häst för uppgiften – och stå sig i den allt skarpare sportliga konkurrensen.

Ska man förhålla sig till VM-prestationen senast hamnar Vilhelmson Silfvén utanför OS-laget. Trion Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel gjorde alla bättre resultat i Tryon och i OS i Tokyo är laget reducerat från fyra ryttare till tre.

ANNONS

"Det blir inte lätt"

- Jag är ganska ödmjuk inför det. Det bli inte lätt, men jag ska försöka.

Hemma på Lövsta Gård utanför Upplands Väsby finns kanske garanten för en historisk, åttonde olympisk start.

- Jag har två nioåringar (Esperance och Etoine) och en åttåring (Van Vivaldi). De lite för unga än men väldigt fina hästar och roliga att jobba med. Det är spännande, säger Vilhelmson Silfvén.

Hon vill vänta med att bedöma om någon av nioåringarna kan vara något för Tokyo. Först ska de ut på tävlingar. Men förhoppningen är att någon av dem blir aktuell – och då helst redan till EM i Rotterdam i sommar.

Vill helst rida EM

- Ska man rida ett OS om två år bör man nog rida EM på den hästen för att ha något att göra i ett OS. Det är inte fel i alla fall.

ANNONS

Don Auriello, som hon rider i helgens Top 10 i Friends arena, är inte aktuell när det drar ihop sig till piruetter under de olympiska ringarna. Då är "Anton" 18 år och har gjort sitt. Vilhelmson Silfvén ser i stället världscupfinalen i Göteborg i början av april som det perfekta slutet på den stora scenen för valacken.

- Det skulle jag vilja försöka göra, men jag kanske inte kommer dit, säger hon.

Trots den fina starten i världscupen i Herning och Stuttgart behövs ett antal päng till för att vara på den säkra sidan. I vanlig ordning "övervintrar" Vilhelmson Silfvén i Florida och kommer hem först lagom till finalen.

Tanken är att ställa upp i två världscupskval i USA, men hon får enbart räkna fulla poäng i en av tävlingarna.

- Det kan hänga på hur det går för andra. Det är inte alls säkert att jag kommer dit men det är mitt mål, säger hon.

ANNONS

"Lever min dröm varje dag"

26 år efter OS-debuten i Barcelona känner sig Tinne Vilhelmson Silfvén fortfarande hängiven sin sport och motiverad att prestera resultat.

- Så länge det finns utveckling på hästarna är det kul att hålla på. Man börjar ett nytt äventyr på en ny häst. Mycket av drivkraften är också att det här är ett sätt att leva, det här med hästar varje dag. Det är min vision av ett drömliv och jag lever min dröm varje dag.

- Det gör att det inte är konstigt att man har motivation. Det är ingen uppoffring utan det är så här jag vill leva. När jag red fel väg på VM kanske det inte var så, men man får se saker i det stora sammanhanget och inte sura ihop när det går så, säger hon.

TT

Fakta: Tinne Vilhelmson Silfvén

Född: 12 juli 1967.

Bor: Upplands Väsby.

Rider i Top 10 i Friends: Don Auriello, valack, 16 år.

Personbästa: 79,553 procent (grand prix), 79,039 (grand prix special), 84,70 (kür).

Världsranking: 23 med Paridon Magi, 31 med Don Auriello.

Främsta mästerskapsmeriter: OS: Fyra i lag 1992 och 2008, sjua individuellt i GP special 2016. VM: Fyra i lag 2018, femma individuellt 2014. EM: Lagbrons 2005, 2007 och 2017, sexa individuellt i kür 2015. Vinnare av Aachens stora pris.

Aktuell: Satsar mot sitt åttonde OS. Lyckas hon blir hon Sveriges meste olympier genom tiderna.

Fakta: Svenskarna som gjort flest OS

Sju olympiska spel:

Kerstin Palm, fäktning, 1964–1988

Ragnar Skanåker, sportskytte, 1972–1996

Jörgen Persson, bordtennis, 1988–2012

Tinne Vilhelmson Silfvén, dressyr, 1992–2016.

Sex olympiska spel:

Carl-Erik Eriksson, bobsleigh, 1964–1984

Fredrik Lööf, segling, 1992–2012

Lars Frölander, simning, 1992–2012

Therese Alshammar, simning, 1996–2016

ANNONS