Martin Scharp blev i helgen riksmästare i ultralöpning i Skövde efter 246 avklarade kilometer.
Martin Scharp blev i helgen riksmästare i ultralöpning i Skövde efter 246 avklarade kilometer. Bild: Privat

Martin Scharps galna prestation: Vann dygnsloppet efter nästan 25 mil

En snittid på under sex minuter per kilometer – i 24 timmar. 614 avklarade varv på en löparbana. Det låter som en utopi men ultralöparen Martin Scharp blev i helgen riksmästare efter att ha hunnit med hela 246 kilometer på ett dygn.
– Man kan ju fråga sig hur man kommer på idén, skrattar ultralöparen.

ANNONS
|

Med en sträcka som nästan motsvarar Halmstad till Linköping fågelvägen blev Martin Scharp från Halmstad riksmästare i ultralöpning i helgen. Efter att ha hunnit med 614 varv på löparbanan blev till slut den sammanlagda sträckan 246 kilometer.

– När jag började med ultralöpning för fem, sex år sedan sa jag till mig själv att det här kommer aldrig gå för det verkade helt vansinnigt. Sen märkte jag att det passade mig och det är något jag verkligen har satsat på de senaste åren, säger Martin Scharp.

Den före detta landslagsgymnasten hade en imponerande snittid där han låg under sex minuter per kilometer. En oerhört fysisk men även mental prövning.

ANNONS

– Det är egentligen betydligt enklare att springa en sträcka från punkt a till punkt b. Då är det natur, saker förändras och det är olika underlag. Runt en löparbana ser allting likadant ut hela tiden så allt blir mycket jobbigare mentalt.

– Man kan ju fråga sig hur man kommer på idén. På jobbet tycker dem att jag är lite konstig och undrar hur det är möjligt att springa 24 timmar utan vila, skrattar Scharp.

Siktar på VM nästa år

Förberedelserna inför ultraloppet har varit noga och Martin Scharp vet hur mycket han måste ligga i för att över huvud taget orka med 24 timmars löpning i sträck.

– Jag springer ungefär tre mil om dagen i snitt och sen på helgerna kör jag lite längre pass. Det går inte att köra två mil i veckan och sen tro att man kan springa 24 timmar i sträck.

– Det gäller verkligen att komma väl förberedd så att kroppen blir van. Det viktigaste är att inte dras med i någon annans tempo utan att man håller sig till den plan man har lagt upp inför.

Med ett slutresultat på 246 kilometer klarade Scharp kvalgränsen till VM med sex kilometer. Det stora målet för 52-åringen är att lyckas kvala in till mästerskapet som avgörs i april nästa år.

ANNONS

– Jag skulle ha blivit uttagen till EM nu i september men det blev inställt på grund av corona. Nu är målet VM nästa år. Jag klarade kvalgränsen nu i helgen men den gränsen kan mycket väl ändras då fler vill springa ett så stort mästerskap.

ANNONS