Linköpings Tony Mårtensson.
Linköpings Tony Mårtensson.

Mårtensson vill avsluta med guld

Tony Mårtensson har vunnit VM-guld och två ryska mästerskapstitlar – men aldrig något SM-guld. Med två assist låg han bakom att Linköping skickade ut HV71 och tog sig till SM-kvartsfinal.

ANNONS
|

Under onsdagen vann Linköping även åttondelsfinalens andra match och såg till att säsongen tog slut för svenska mästarlaget HV71.

Tony Mårtensson – som haft en tung återkomst i SHL efter fem år i KHL och två år i schweiziska ligan – klev fram som en av de största hjältarna när det som bäst behövdes.

Den 37-årige centern assisterade både till Chad Billins 2–0 och framför allt frispelade han Kristian Näkyvä fram till 3–1 – målet som blev avgörande.

- Kul att bidra med viktiga poäng. I min ålder krävs det sådana här matcher för att tända till för fullt på alla cylindrar. Det var en grym stämning på läktarna och en riktig tuff derbymatch med mycket känslor, säger Mårtensson, som gör sin sista säsong i klubben.

ANNONS

Högre krav senast

Under grundserien svarade han för enbart tretton poäng (två mål och elva assists) – en viss skillnad mot 63 poäng när han var i Linköping senast säsongen 2009–2010 och 67 poäng två år innan det…

- Skillnaden var att då var jag förstacenter och den som tjänade bäst i laget. Då krävdes det att jag skulle leverera så. Nu har jag två centrar före mig med mer speltid som får styra i powerplay och så har jag en bra självinsikt också.

- Vårt lag blev nia i tabellen och har inte gjort någon bra grundserie, inte jag heller. Även om vi fått stryk mycket har jag ändå trott på det här laget i slutspelet. Vi har många rutinerade spelare som tänder till då och jag tror vi är bra uppbyggda för sådana här matcher.

Mårtensson var och vann VM-guld 2006 och har som enda svensk vunnit ryska Gagarin Cup två gånger, där han en av säsongerna placerade sig tvåa i KHL:s poängliga.

ANNONS

Drömmer om guld

Men något SM-guld har det hittills inte blivit.

- Att jag med Linköping fick stryk två raka SM-finaler, 2007 och 2008, grämer mig faktiskt fortfarande. Jag vill så gärna ha det där guldet just med LHC, att vara med i det historiska laget som tar den första SM-titeln för klubben. Det var därför jag kom tillbaka hit och för att jag känner så starkt för föreningen.

Precis som i den första åttondelsfinalen satte Linköping det betydelsefulla ledningsmålet genom Mathis Olimb – och HV tvingades jaga hela tiden.

En fantastisk räddning på mållinjen av Jonas ”Monstret” Gustavsson då David Ullström hade öppen bur två sekunder före den andra pausen blev också avgörande.

- Strålande målvaktsspel av Monstret igen. Nu var han så bra som många förväntar sig av honom, säger Mårtensson.

För Jönköpingsgänget tog säsongen snöpligt slut.

ANNONS

- Vi har tre jättelägen i andra perioden, men får inte in puckarna, säger tränaren Johan Lindbom.

Efter en tung tackling av Emil Sylvegård fick HV:s back Lawrence Pilut bäras ut på bår med en befarad hjärnskakning – vilket spädde på känslorna med slagsmål redan på uppvärmningen.

Nu väntar kvartsfinal mot Växjö eller Djurgården på söndag för LHC.

- Växjö är seriens bästa lag, så det är klart att vi föredrar Djurgården hellre, säger Tony Mårtensson.

TT

ANNONS