Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Maria Rooths hockeyläger expanderar

För sjätte sommaren i rad arrangerar ishockeylegendaren Maria Rooth läger i Halmstad. I år är det större än någonsin, med över 160 deltagare. …– Jag vill att det här ska bli tjejhockeyns mecka under sommaren, säger Rooth.

Maria Rooths hockeyskola gör nu sitt tolfte år, och för sjätte sommaren i rad arrangeras den på Halmstad Arena.

Intresset är stort, och till i år har lägret kunnat utöka antalet deltagare.

– Tack vare den lilla isen som vi inte utnyttjat tidigare kan vi ta in en grupp till. Nu kan de dessutom få mer istid, eftersom vi kör specialträning på den lilla isen, säger Maria Rooth.

Och mycket istid blir det. Vissa dagar blir det fyra träningspass, inklusive matchspel. Dessutom kör Rooth sitt egna teoripass, om sina erfarenheter som elithockeyspelare.

– Vi försöker erbjuda dem alla delar av spektrat. Isträning, fysträning och hur man ska tänka, teoribiten. Min föreläsning handlar delvis om vad jag har varit med om, för att inspirera dem.

Om jag har kommit dit jag har kommit ska mina elever också känna att det är möjligt. Dessutom har vi en kille som kommer hit och pratar om mat i samband med fysisk träning.

Men fokuset ligger inte bara på hockeyn. Gemenskapen är också en viktig punkt, för tjejerna som rest till Halmstad från sammanlagt elva olika nationer. Den som rest allra längst kommer från Kanada, men även italienare, schweizare och ett stort gäng islänningar är på plats.

– Jag hoppas de får en rolig vecka, med många nya kompisar. Tjej- och damhockeyn är en liten värld, än så länge. Men kommer man hit får man träffa 160 andra som spelar, inte bara i Sverige utan även andra länder.

Hockeyskolan har växt till ett starkt varumärke, som saknar motsvarighet i övriga världen.

– Jag tror vi har världens största hockeyskola, jag kan inte tänka mig att det finns något annat läger som samlar nästan 170 tjejer på en och samma veka. Vi vill göra detta till tjejhockeyns mecka på sommaren. Är man här får man vänner, utbildning och träning.

Maria Rooth har två OS-medaljer på sitt cv, och är invald i internationella ishockeyförbundets hall of fame.

– Jag startade skolan för att jag kände att jag var tvungen att göra något för tjejhockeyn i Sverige. Att flera i dag skriver till mig om hur mycket de längtar till lägret, och att se deras glädje när de kommer hit, det ger mig jättemycket.

Lägret är en vecka långt, det började i söndags, och avslutas på lördag.