Många simmade Tylön tur och retur

Ett 50-tal simmare deltog i ”Tylösimningen” under tisdagseftermiddagen. För många var det första gången som man provade på Open Water-simning Tylön tur och retur.

ANNONS
|

Säkerheten var rigorös när ett 50-tal simmare provade på att simma på öppet vatten tur och retur till Tylön utanför Tylösand.

– Den röda tråden till detta initiativ är simkunnighet, säger Anders Björkholm som agerar tävlingsledare under lördagens tävling Tylösand Aquathlon & Swim en tävling som riktar sig till alla i familjen och där deltagarna är mellan 4-81 år.

”Färskvara som måste underhållas”

– Simkunnighet är en färskvara som måste underhållas och det är stor skillnad mellan att simma i en bassäng inomhus mot att simma i öppet vatten, säger Björkholm och fortsätter:

– Tävlingen är till för att sporra fler att både utveckla och underhålla sin simkunnighet och vill man prova på öppet vatten rekommenderar vi att man använder en Saferswimmer-boj.

ANNONS

Saferswimmer-bojen är designad för att öka säkerheten på öppet vatten och flyter bakom simmaren. Den är till för att göra simmaren mer synlig för trafiken på vattnet och för att hjälpa en simmare som hamnat i nöd att flyta.

– Det går att låna en boj under tävlingarna men vi säljer ingen, säger Björkholm.

I ett led i att värna om just säkerheten i öppet vatten, fick ett 50-tal simmare prova på att simma tur och retur till Tylön. En del av simmarna hade erfarenhet från att simma i öppet vatten sedan tidigare, för en del var det första gången.

Peter Pettersson, OS-simmare från 1976, har tränat en grupp triathleter under säsongen, men de har mest hållit till inomhus i bassängen.

Alla klarade utmaningen

– En del av simmarna är lite nervösa i dag eftersom det här är något helt annat än att simma i en klar bassäng, säger han och fortsätter:

– De triathleterna som jag har tränat har tidigare tränat simningen helt på egen hand. Nu hjälper jag dem så att de lär sig grundsimreglerna och det blir mer ordning och reda.

Samtliga deltagare klarade av utmaningen och många simmade de 850 meterna enkel resa på mellan 10-15 minuter.

– Sista juli kommer vi att köra exakt samma sträcka igen innan det är dags för avslutning den 26 augusti när sex av atleterna kommer att simma Torekov Open Water, säger Pettersson.

ANNONS
ANNONS