Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pappa Tomas och mamma Viktoria Öberg träffar guldhjälten Hanna Öberg.

Mamma Öberg: "Trodde jag skulle kräkas"

OS-guldskrällen Hanna Öbergs föräldrar Viktoria och Tomas var överlyckliga sedan de sett sin 22-åriga dotter vinna distansloppet i Pyeongchang.

Hanna Öberg är född i Kiruna och uppvuxen i Piteå. Hennes pappa Tomas har varit skidskyttetränare.

Han och mamma Viktoria Öberg är på plats i sydkoreanska Pyeongchang för att se sin 22-åriga dotter i sitt första OS. Efter femteplatsen i måndagens jaktstart över 10 kilometer fick de under torsdagen se henne vinna ett överraskande guld på distansloppet över 15 kilometer.

"Tårfyllt"

Iklädda gulblåa svenska supporterkläder intervjuades de, överlyckliga efter loppet.

- Det var ju tårfyllt. Vi vet vad hon har gått igenom för att nå hit och då blir ju glädjen extra stor, säger Tomas Öberg till TT.

- Fullständig oreda i huvud. Det är helt sjukt alltså, samtidigt så har vi sett att hon har farten. Det är helt osannolikt. Hon är envis, och det syns väl i spåret. Givetvis är det det som tagit henne dit där hon är, säger Tomas Öberg, till Kanal 5.

- Jag trodde huvudet skulle sprängas där ett tag, att jag skulle kräkas. Vi sade till henne "vad har du ställt till med", säger Viktoria Öberg.

"Hur ska jag kunna åka nu?"

Pojkvännen Jesper Nelin, som även han är skidskytt i landslaget, var mitt i uppladdningen inför herrarnas distanslopp över 20 kilometer när flickvännen chockade skidskyttevärlden och idrotts-Sverige.

- Det är helt sjukt alltså, hur ska jag kunna åka nu? Helt sinnessjukt. jag vet inte vad ska säga faktiskt. Fantastiskt. Jag har sagt till henne inför varje lopp att "du tar medalj". Nu vann hon, säger Jesper Nelin till Kanal 5.

Även lagkamraten Anna Magnusson har svårt att förstå vad som har hänt.

- Jag är jätteglad. Och jag är jättekänslosam.

Växte upp tillsammans

Men hon är samtidigt inte helt överraskad, efter Sebastian Samuelssons framgångar i jaktstarten.

- Jag vet inte riktigt. Sebastian kände jag på mig skulle kunna ta medalj. Han har nästan skämtat om att han skulle ta hem en medalj. I dag är jag förvånad men ändå inte. Hanna är oftast grymt stark när det gäller.

Anna Magnusson växte upp tillsammans med Hanna Öberg.

- Vi hade väldigt kul. Vi körde mycket, två dagar i veckan längdträning och två i veckan skidskytte. Vi hängde ihop.

Hon ser framgången för Hanna Öberg som ett kvitto på lagkänslan i skidskyttelandslaget.

- VI har tränat sjukt hårt och vi är ett tajtare landslag än många andra. Bor på samma ställe i princip allihop och är på många läger. Lite unikt och vi är kanske extra mycket som en familj.