Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Majorov under en tävling i Moskva, Ryssland, 2018. Arkivbild.

Majorov trotsade migränen i sista VM-åket

Alexander Majorov har åkt sitt sista mästerskap. I konståknings-VM i japanska Saitama stod 27-åringen för en hjälteinsats när han tog sig igenom det avslutande fria programmet med migrän.

Efter kortprogrammet låg Majorov på 17:e plats. Han inledde sitt fria program med att sätta sitt svåraste hopp, en kvadrupel toeloop, och tog sig sedan igenom återstoden av programmet så gott som felfritt.

När TT når Alexander Majorov över telefon från Japan har det gått några minuter sedan han skrinnade av isen i sitt sista mästerskap.

- Nu börjar jag må okej, men jag tror att jag har någon sorts influensa på gång. Jag mådde dåligt hela åket, gick på autopilot. Men det var ett riktigt bra åk.

Med tanke på omständigheterna är han "nöjd gånger två", säger han.

- Jag gjorde exakt det jag skulle i båda programmen. Det är fantastiskt och ganska galet. Det är först nu jag tänker på det, att man fick till det i sista mästerskapet, fick stå på benen och sätta alla hopp. Det är helt sjukt.

"Otroligt nöjd"

Efter de två åken landade svensken på den totala poängen 229,72, vilket räckte till en slutlig 18:e plats. Det är en tangering av Majorovs näst bästa VM-placering, bakom tolfteplatsen från VM i Milano i fjol. Vann gjorde regerande världsmästaren Nathan Chen, USA, före Yuzuru Hanyu, Japan, och Vincent Zhou, USA.

Avslutningen på karriären blev inte direkt njutbar, säger Majorov.

- Från kortprogrammet kommer jag ihåg allt och är otroligt nöjd. Från friprogrammet kommer jag bara ihåg att jag överlevde, säger han och skrattar.

Ännu har han inte hunnit samla känslorna kring att han nu officiellt har lagt mästerskapsskridskorna på hyllan.

- Jag kommer nog att tänka på det senare, tror jag. Efter åket vill man bara lägga sig ner på isen och pusta ut.

Alexander Majorov har en gedigen karriär bakom sig, med bland annat ett brons i junior-VM 2011, och har deltagit i 17 internationella mästerskap.

Ännu inga planer

TT: Vad har varit höjdpunkten?

- Det är nog VM i Milano förra året. Det var så maffigt och det gick underbart bra. Men det här VM:et är nog det enda jag har gjort där jag inte hade en enda miss i hopp.

Nu väntar vila och mat och kanske "en sushi på stan" senare i kväll. Majorov kommer eventuellt att tävla igen i Sverige om två veckor – om kroppen tillåter.

- Nu måste jag först hem och återhämta mig från jetlaggen. De största målen för den här säsongen var EM och VM, och de gjorde jag långt över förväntan.

Majorov, som är utbildad fysioterapeut vid sidan av konståkningskarriären, har ännu inte bestämt sig för vad han vill göra i framtiden.

- Vi får se. Förra året, då jag tänkte lägga av, fick jag panik för att jag inte hade några planer, men nu ska jag inte få det. Jag ska koppla av, ta det lugnt och fundera.