Riyad Mahrez sköt Manchester City till klubbens första Champions League-final, efter att ha gjort tre av målen 4–1 mot Paris SG. Bild: Martin Rickett/AP/TT

Mahrez tog City till CL-final: "Äntligen"

I fjol: sänkta av en Pariskille i final. I år: sänkta av en Pariskille i semifinal. Paris SG får vänta på sin första Champions League-titel – i stället har Manchester City chansen att för första gången bli bäst i Europa.
– Äntligen!, säger Riyad Mahrez, som gjorde tre av Citymålen när det blev totalt 4–1 mot PSG.

De fyra – snart fem – ligatitlarna och de åtta inhemska cuptitlarna i all ära. Det är ju Champions League-pokalen som Manchester City har åtrått sedan shejk Mansour, en medlem i Abu Dhabis kungafamilj, köpte klubben 2008.

Det var ju främst därför Pep Guardiola – med två titlar i Champions League med Barcelona – plockades in till tränarjobbet en gång i tiden. Nu har City chansen.

Efter flera motgångar och stolpe ut i turneringen – som semifinalförlusten mot Real Madrid våren 2016 och det osannolika kvartsfinaluttåget mot Tottenham tre år senare – är Manchester City framme i sin första final i Champions League.

Detta efter totalt 4–1 mot Paris SG i semifinalen.

– Jag är oerhört stolt. Andra halvlek var fantastisk, och 4–1 mot ett lag som slog ut både Barcelona och Bayern München ... Det här betyder så mycket för oss. Vi kämpade tillsammans och gjorde det, vi är i Champions League-final, och det är härligt att kunna säga de orden, säger tränaren Pep Guardiola till BT Sport. .

Riyad Mahrez gjorde ett av målen i det första mötet, där City vände 0–1 till 2–1– och sedan båda i 2–0-segern i returmötet i Manchester. Det gav, om inte annat, Paris SG ytterligare en påminnelse om vilken kvalitet som klubben har missat i närområdet genom åren.

Mbappé saknades

Förra året var det ju Kingsley Coman, född i Paris och som tillhört Paris SG som ung, som avgjorde Champions League-finalen för Bayern München mot PSG. Nu var det Riyad Mahrez, född i den norra Parisförorten Sarcelles, som kunde säga "au revoir" till PSG.

– Det var en väldigt bra match. Men vi började inte bra, vi spelade inte så bra i första halvlek. Men sedan gjorde vi mål och då blev vi mer bekväma. I andra halvlek spelade vi bra och vi kunde ha gjort fler mål, sade Mahrez i Viaplays sändning.

Tappet på hemmaplan i det första mötet var förstås blytungt för Paris SG, som haft sin beskärda del av svidande Champions League-uttåg det senaste decenniet.

Och redan en och en halv timme före avspark på tisdagskvällen kom nästa motgång. Då stod det klart att anfallsstjärnan Kylian Mbappé – 37 mål på 43 tävlingsmatcher den här säsongen – inte fanns med i startelvan på grund av en vadskada.

Utan honom inledde emellertid PSG starkast på gräset i Manchester, som efter en hagelskur var vit och mer förde tankarna till en decemberkväll än en majdito.

Mål i första anfallet

PSG hann få en dömd straffspark helt korrekt dras tillbaka innan City-målvakten Ederson med ett karaktäristiskt långt uppspel hittade fram till Zintjenko på offensiv vänsterkant. Han i sin tur spelade in till Kevin De Bruyne, vars avslut täcktes och studsade fram till Riyad Mahrez – som i sin tur satte dit 1–0.

Det hade då gått elva minuter och var hemmalagets första riktiga anfall i matchen, och signifikativt för PSG:s del i det här dubbelmötet nickade Marquinhos i ribban fem minuter senare.

– Det är bara att gratulera Manchester City. Jag är besviken, för vi förtjänade bättre. Men City var mer kliniska i avsluten. Men vi gav aldrig upp, säger PSG-tränaren Mauricio Pochettino till franska medier.

– Vi har mycket att förbättra, men så som vi spelade ger de här två matcherna hopp om framtiden. Jag är verkligen stolt över spelarna.

Tappade humöret

I den andra halvleken rakade Mahrez in 2–0 i den 63:e minuten, och avslutningen blev därefter avslagen och grinig – främst från PSG:s sida. Ángel Di María tappade exempelvis humöret och blev utvisad.

Manchester City har bara varit framme i en europeisk final tidigare – cupvinnarcupen 1969–1970. Då blev det seger.

– Nu har vi en match på lördag (hemma mot Chelsea) där vi kan bli ligamästare och sedan kan vi bara koncentrera oss på finalen. Äntligen!, säger Mahrez om den nya finalen.

Champions League-finalen spelas i Istanbul den 29 maj. Manchester Citys motståndare där avgörs under onsdagen, när Chelsea och Real Madrid möts i London. Det första mötet slutade 1–1.