Mångmiljonnota när viruset slog idrotten i spillror

Elitfotboll och travtävlingar utan publik. Inställda mästerskap, cuper och till och med danskvällar. Coronakrisen och matchen mot en osynlig, dödlig motståndare har kostat halländsk idrott mångmiljonbelopp. Ingen vet vad slutresultatet blir – eller ens när slutsignalen kan blåsas.
– Vi har levt i ständig ovisshet, summerar Halmstads BK:s ordförande Pelle Nilsson pandemiåret 2020.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det är lördagen den 1 februari. På Hallandspostens förstasida visar Halmstads BK:s målkung Rasmus Wiedesheim-Paul upp HP:s Dribbler, som han har fått motta som årets främsta lokala fotbollsspelare.

På inrikessidorna rapporteras att det första svenska fallet av ”det nya coronaviruset” har bekräftats hos en kvinna i Jönköping. Men i Halland manar Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare, till lugn.

– Jag bedömer risken för att vi ska få annat än enstaka fall som mycket låg, säger hon till HP.

Nu skriver vi december och över 130 hallänningar har avlidit med covid-19. Antalet totala sjukdomsfall i Halland har passerat 11 000 – och siffran stiger för varje dag.

ANNONS

Det var under andra veckan i mars som idrotten i Sverige gick från normalläge till undantagstillstånd för att försöka hejda smittspridningen. Mellan den 9 och 15 mars började fotbollsmatcher och travtävlingar avgöras utan publik, Göteborgsvarvet ställdes in och hela ishockeysäsongen stängdes ned utan att några SM-guld hade delats ut.

Serierna halverades

Andra idrotter följde efter: handbollen, badmintonen och volleybollen. Den 19 mars sköts starten av Allsvenskan och Superettan i fotboll upp till juni. Den 24 mars kom beskedet att sommarens OS och Paralympics i Tokyo flyttas till 2021 – liksom tidigare hade skett med herrfotbollens EM-slutspel.

Med mera, med mera.

I Halmstad ställdes bland annat Vårruset in, liksom ishockeylandskampen Sverige–Danmark, Hallandsloppet på cykel och till slut även sommarens stora idrottsfest, SM-veckan. Distriktsfotbollen sköts också upp och när serierna väl startade i mitten av juni var de, liksom de lägre förbundsserierna, halverade till enkelserier.

Jan-Olof Molin är vd och sportchef på Halmstadtravet, som var en av de första arrangörerna som drabbades då V75-tävlingarna den 14 mars fick köras utan åskådare.

Då levde fortfarande hoppet att travets årliga höjdpunkt Sprintermästaren – som brukar locka över 10 000 åskådare – skulle kunna avgöras som vanligt. Men läktare och restauranger ekade tomma torsdagen den 2 juli. Och det gjorde de fortfarande när V75 gästade Halmstad på nytt den 19 december.

ANNONS

Travspelet har ökat

Travet har ändå kunnat köra tävlingar under hela 2020. Inne på årets upplopp ser Jan-Olof Molin framför allt två påtagliga konsekvenser för sporten och Halmstadbanan.

– För det ena, och som alla har lidit av, är att man har saknat publiken. Man har verkligen blivit medveten om publikens betydelse för arrangemanget. Mycket av nerven, intensiteten och glädjen har inte varit närvarande på samma sätt, säger han.

Men det är inte publiken som är travets viktigaste inkomstkälla. Det är spelet – och det pekar uppåt.

– Antalet kunder hos ATG har ökat under den här tiden. De kom till när all annan sport stod still och våra grannländer inte körde något trav, och man har kunnat se att en betydande del av de nya intressenterna fortfarande är kvar. Omsättningen på V75 nu ligger runt 100 miljoner i veckan och den kanske normalt hade legat på 80 miljoner grovt räknat, säger Jan-Olof Molin.

Men visst har coronapandemin märkts i Halmstadtravets kassa. Banans fastanställda permitterades på olika procent i slutet av mars och är det fortfarande.

Vad blir årets resultat?

– Vi har kämpat oss ikapp lite grann ändå så kanske att vi kan komma upp i ett nollresultat. Vi får se lite. Vi hoppas kunna nå ändå ett acceptabelt resultat.

ANNONS

14,7 miljoner i RF-stöd

Det är svårt att få en samlad överblick över vad pandemin har kostat halländsk idrott. Förutom matcher, tävlingar och cuper har allt från danskvällar i föreningsregi till marknader och bilbingo drabbats.

Men av den stödmiljard som har betalats ut via Riksidrottsförbundet (RF) har 14,7 miljoner kronor landat i Halland. Då ska man ha i åtanke att snittstödet till föreningarna under perioden juli–september var 44 procent av ansökt belopp – och många blev helt utan.

På RF-Sisu Halland kommenterar distriktsidrottschef Sandra Hidgård:

– Den största förlusten är all den verksamhet som tvingats ställa in. Det ger effekter på människors hälsa, på gemenskapen i samhället och föreningslivet i stort. Många föreningar har sökt kompensationsstöd, de har ställt om sina verksamheter och rent ekonomiskt så har det påverkat varje förening på ett eller annat sätt. Konsekvenserna ser väldigt olika ut i varje förening.

Antalet tillåtna åskådare på matcher och tävlingar har varierat. Från noll till 50 till 300 under några dagar – för att sedan sänkas till åtta sedan smittläget förvärrats.

Miljonförlust för HBK

Halmstads BK i herrarnas Superettan i fotboll hann börja lotta ut 300 biljetter bland årskortsinnehavare och sponsorer till hemmamatchen mot Dalkurd i november, men tvingades dra tillbaka dem igen

HBK vann Superettan och tog sig tillbaka till Allsvenskan utan att enda åskådare fick finnas på Örjans vall. Ordföranden Pelle Nilsson beräknar att klubben har förlorat ”någonstans runt tre-fyra miljoner” kronor i uteblivna publikintäkter.

ANNONS

– Det är svårt att uppskatta en exakthet i kronor och ören. Eftersom vi har haft sådana sportsliga framgångar så hade vi förmodligen haft möjlighet att ta emot mycket fler besökare på Örjans vall än vad vi hade budgeterat. Vi hade ju budgeterat ungefär som 2019, säger han.

Då hade HBK-herrarna ett publiksnitt på 2 432 åskådare.

Ekonomiskt var läget som mest kritiskt i september och oktober. Men HBK räddade situationen genom att sälja Rasmus Wiedesheim-Paul till norska Rosenborg för drygt fem miljoner kronor.

Vad har varit värst under året?

– Det är ovissheten, med tanke på att man flyttade fram starten av serien och vi egentligen inte visste när den skulle starta och om vi skulle få ha publik. Många sådana faktorer har gjort att vi har levt i en ständig ovisshet, säger Pelle Nilsson.

Har svårt att glädjas

I Tylösand hade Halmstad Golfklubb laddat för att på nytt arrangera Annika Invitational, som är Annika Sörenstams egen tävling för Europas bästa flickjuniorer. Men den fick flyttas till 2022.

Golfen – som lämpar sig väl för social samvaro med bibehållen fysisk distansering – är en av få sporter som har gynnats av pandemin. Halmstad GK har enligt klubbdirektören och vd:n Christian Jakobsson sett en ökning av spelet med ungefär 29 procent, eller 17 000 golfrundor, under året.

ANNONS

Ändå har han svårt att glädjas.

– Jag tror inte att någon skulle säga sig vara vinnare efter ett sånt här år, säger han.

”Betydande förluster är det”

Ett av få stora evenemang som kunde genomföras var beachvolley-SM i Tylösand. Ann Johansson, chef för evenemang och möten på kommunala Destination Halmstad, hyllar arrangören Beachtravel.

– De gjorde beachvolley-SM coronasäkrat på ett ypperligt sätt faktiskt. De minskade ned antal banor, men utökade tiden i stället. De säkrade upp jättesnyggt så det går ju, säger hon.

Kommunen var starkt involverad i SM-veckan, Sveriges eget mini-OS som skulle ha avgjorts 24–30 juni, och EM-slutspelet för F17-landslag i fotboll i maj, där Halmstad skulle ha varit en av fyra värdstäder.

Vad har alla inställda evenemang kostat Halmstad?

– Till SM-veckan hade vi satt en turistomsättning på 70 miljoner. Alla evenemang genererar ju att man spenderar pengar antingen på sitt boende eller i stan: man reser, man äter, man shoppar. Det är klart att det blir stora avbräck, säger Ann Johansson och fortsätter:

– Jag kan inte uppskatta det, men betydande förluster är det. Sedan är det alla leverantörer som man ofta glömmer: mat, teknik, läktare, storbildsskärmar – rubbet. Det är jättemånga som faktiskt livnär sig på evenemang.

Vill inte skamfila ryktet igen

Med vintern kom nya, skärpta coronarestriktioner. I skrivande stund är det bara lag på elitnivå i till exempel ishockey, handboll och volleyboll som fortfarande tillåts spela. Bordtennisen och badmintonen har valt att pausa seriespelet.

ANNONS

HK Drott, som har både herr- och damlaget i handbollens division 1, har inte kunnat spela matcher sedan i slutet av oktober och det blir ingen omstart förrän tidigast i februari. Ordföranden Björn Kullenberg uppskattar att Drott, som länge har slitit med att sanera en sargad ekonomi, ligger ungefär 125 000 kronor back jämfört med i fjol.

Kullenberg säger:

– Vi behöver börja spela för då har vi ändå en intäktsmöjlighet. Vi har skjutit på en del betalningar till efter nyår, men man kan inte flytta dem i en oändlighet framåt. Nu har vi försökt, och kanske delvis lyckats, putsa lite på vårt rykte och vi vill inte skamfila det igen – även om det inte är vi utan corona som är orsaken.

Fakta: Föreningarna som fick mest RF-stöd

Falkenbergs MK 1 767 000 kr

Warbergs IBF 1 163 000 kr

Halmstads BK 1 126 000 kr

Tvååkers IF 675 000 kr

HK Aranäs 516 000 kr

SK Laxen 479 000 kr

Halmstad GK 417 000 kr

Kungsbacka RK 398 000 kr

Åsa IF 298 000 kr

Oskarströms IS 289 000 kr

Källa: Riksidrottsförbundet

LÄS MER:Trotjänarnas sorg över den inställda publikfesten

LÄS MER:”Sett till framgångarna blir publiktappet ännu större”

LÄS MER:Sörenstams tävling tillbaka i Halmstad

LÄS MER:Då avgörs SM-veckan i Halmstad 2021

LÄS MER:Matchen blev till ett ensamt pass: ”Jättemärklig känsla”

LÄS MER:SVT-profilen Sofia Åhman hejade fram sonen till hans första SM-guld

ANNONS