Många frågor men få svar när idrotten byter år

Blir det något OS? Hur går det med fotbolls-EM och SM-veckan? Vad händer med allt seriespel – och när får publiken komma tillbaka? Frågorna är många när idrotten kliver in i 2021. Men svaren är få.
– Jag hoppas och tror att det blir ett OS. Men vad det blir för typ av OS vet man inte, säger bordtennisens förbundskapten Jörgen Persson.

ANNONS
|

Pingislegendaren och ex-världsmästaren från Halmstad hamnade ur askan i elden när han tillträdde som ny chef för herrlandslaget i höstas.

Varken OS, VM eller EM blev av som planerat under 2020 på grund av coronapandemin. Lag-VM, som flyttades till början av 2021, har redan ställts in för gott. Men fyra stora internationella mästerskap återstår att trycka in under 2021: OS, individuella VM, individuella EM och lag-EM.

Fast pingisens potentater vet lika lite som alla andra hur det nya året kommer att se ut och hur coronaviruset tänker bete sig.

– Det är inte lätt att planera någonting. Man hoppas ju att allt så snabbt som möjligt ska gå tillbaka till något mer normalt och att det blir full fart på vaccinet, säger Jörgen Persson.

ANNONS

OS är nu schemalagt i Tokyo från den 23 juli till den 8 augusti med Halmstads BTK:s VM-tvåa Mattias Falck som ett av de stora svenska medaljhoppen.

Kapten Persson hoppas på det bästa:

– Jag hoppas och tror att det blir ett OS eftersom det ligger senare. Men vad det blir för typ av OS vet man inte.

”Kommer bli tufft, verkligen”

”Nya” fotbolls-EM för herrar med tolv olika värdstäder var ett annat jätteevenemang som stoppades under 2020.

Nu är planen i stället att genomföra Europamästerskapet den 11 juni till den 11 juli.

Janne Anderssons svenska landslag har sina gruppspelsmatcher i Spanien (Bilbao) och på Irland (Dublin), men det skulle inte förvåna om EM till slut hamnar i ett enda värdland – kanske i Ryssland, som hade VM 2018.

Här hemma är Halmstads BK tillbaka i herrallsvenskan. Seriestarten har efter önskemål från elitklubbarna skjutits upp i en vecka, till helgen 10–11 april, för att få fler omgångar efter EM-uppehållet – och därmed öka chanserna att få ha publik på fler matcher.

Publikstoppet 2020 gick hårt åt alla klubbkassor. Halmstads BK:s ordförande Pelle Nilsson gläds över att vara tillbaka i Allsvenskan – men vågar knappt tänka tanken på lika tomma läktare 2021.

Hur snabbt skulle läget bli kritiskt om ni inte får ha några åskådare nu heller?

ANNONS

– Det är klart att det blir en riktig utmaning om vi även fortsättningsvis inte kommer att få plocka in någon publik för det är en viktig inkomstkälla för oss. Det kommer att bli tufft, verkligen, säger han.

HBK-herrarna tilläts i alla fall att, som yrkesidrottare, spela alla sina matcher under 2020.

”Börjar verkligen ta på psyket nu”

HK Drotts herrar och damer i division 1-handbollen har varken fått spela matcher eller träna sedan slutet av oktober.

De nya, skärpta coronarestriktionerna som infördes veckan före jul gör att det allra tidigast kan bli seriespel igen den 1 februari. I stället får spelarna fortsätta att försöka hålla i gång så gott de kan på egen hand.

– Det är väldigt tråkigt. Det börjar verkligen ta på psyket nu att gå ut och springa de här timmarna själv. Man saknar verkligen gänget och att få hänga med alla, säger niometersspelaren Louise Lilja.

SM-veckan, svensk idrotts eget mini-OS, skulle ha varit den gångna sommarens stora idrottsfest i Halmstad. Men evenemanget blåstes av redan i slutet av april.

Nu blir det i stället ett nytt försök 30 juni–6 juli 2021 med tävlingar och tävlingsområden anpassade för att minimera risken för smittspridning.

Även VM i militär femkamp i Halmstad ges en andra chans 11–19 augusti.

ANNONS

”Handlar om att långsamt återgå”

Ann Johansson, chef för evenemang och möten på kommunala Destination Halmstad, ser detta i kristallkulan inför det nya året:

– Jag tror ju på 2021. Jag tror att vi kommer att göra evenemang annorlunda – kanske inte under första halvåret, men man hittar former under tiden också. Vi lär ju oss även av detta. Det kanske inte kommer att bli så stora publikevenemang, men deltagarevenemang tror jag på absolut. Vi sätter ju inte mål att slå publikrekord utan här handlar det mer om att långsamt återgå. Alla blir ju lite kreativa i kris också – hur kan vi göra för att vi ska komma framåt?

Halmstadtravet har tvingats köra tävlingar utan åskådare sedan mitten av mars, inklusive sommarens traditionella storlopp Sprintermästaren. Däremot har själva tävlandet – och inte minst spelet på hästarna – kunnat fortgå som vanligt.

Klarar ni ett likadant år till?

– Den dagen vi inte kan köra tävlingar så kommer vi att få mycket stora problem. Då går det fort utför. Men så länge vi kan köra tävlingar så rullar vår huvudintäkt. Skulle det här pågå väldigt länge så blir det en annan fråga om engagemanget och glädjen, men då drar vi det väldigt långt, säger banans sportchef och vd Jan-Olof Molin.

ANNONS

Varnar för ökade klyftor

Även på RF-Sisu Halland (tidigare Hallands Idrottsförbund) är ordföranden Ulf Järphag orolig för vilka långsiktiga konsekvenser coronakrisen kan få för idrotten.

– Om jag tänker rent personligt så kan man vara lite bekymrad för vad som händer under de kommande åren, när vi kanske kommer att brottas med en tuff ekonomi över huvud taget i samhället – vad händer med idrotten då och vad gör det med människors möjlighet att idrotta? Det får man vara vaksam på, så att vi inte får ännu större socioekonomiska klyftor inom idrotten, säger han.

Kan engagemanget för idrotten vara hotat om coronakrisen blir långvarig?

– Jag undrar det. Det är många som säger att det finns en oro för det, men personligen så har jag svårt att se att det på sikt skulle betyda någonting, svarar Ulf Järphag och fortsätter:

– Kanske snarare tvärtom, att vi inser vikten av det här och att vi uppskattar det. Men det kan också vara ett önsketänkande – det är möjligt. Men om vi nu får stopp på det här inom ett halvår så är jag inte säker på att det får några jättekonsekvenser utan det borde kunna återgå.

Fakta: 30 sporthöjdare att se fram emot under 2021

14–31 januari: Handboll, herrar, VM, Egypten

31 januari: Trav, Prix d’Amérique, Paris.

9-21 februari: Skidskytte, VM, Pokljuka, Slovenien.

20-21 februari: Fotboll, herrar, svenska cupen, gruppspel, premiär.

23 februari-7 mars: Skidor, VM, Oberstdorf, Tyskland.

5-7 mars: Friidrott, inomhus-EM, Torun, Polen.

7 mars: Skidor, Vasaloppet, Sälen-Mora.

22-28 mars: Konståkning, VM, Stockholm.

25 mars: Fotboll, herrar, VM-kvalpremiär: Sverige-Georgien.

31 mars-5 april: Ridsport, Göteborg Horse Show, världscupfinaler, hoppning och dressyr, Göteborg.

11 april: Fotboll, allsvensk premiär, herrar.

16 maj: Fotboll, Champions League, damer, final, Göteborg.

17-23 maj: Simning, EM, Budapest.

21 maj-6 juni: Ishockey, herrar, VM, Riga och Minsk.

29 maj: Fotboll, herrar, Champions League, final, Istanbul.

30 maj: Trav, Elitloppet, Solvalla.

11 juni-11 juli: Fotboll, herrar, EM, tolv orter runt om i Europa. Semifinaler och final i London.

28 juni-11 juli: Tennis, Wimbledon, London.

30 juni-6 juli: Allmänt, SM-veckan, sommar, däribland simning och lag-SM i friidrott, Halmstad.

8 juli: Trav, Sprintermästaren, Halmstad.

23 juli-8 augusti: Sommar-OS, Tokyo.

11–19 augusti: Militär femkamp, VM, Halmstad.

24 augusti-5 september: Paraidrott, Paralympics, Tokyo.

30 augusti-4 september: Ridsport, EM, hoppning, Riesenbeck, Tyskland.

2 september: Fotboll, herrar, VM-kval: Sverige-Spanien.

4-5 september: Friidrott, Finnkampen, Stockholm.

4-6 september: Golf, Solheim Cup, Toledo, Ohio.

14 november: Fotboll, herrar, VM-kval: Spanien-Sverige.

2-19 december: Handboll, damer, VM, Spanien.

13-18 december: Simning, kortbane-VM, Abu Dhabi.

LÄS MER:Mångmiljonnota när viruset slog idrotten i spillror

ANNONS