Halmstadlöpare på Göteborgsvarvet. Michael Kälebo (t v) tvingades bryta halvmaran i den stekande hettan, medan Fredrik Lans tog sig i mål på 1:17,59.
Halmstadlöpare på Göteborgsvarvet. Michael Kälebo (t v) tvingades bryta halvmaran i den stekande hettan, medan Fredrik Lans tog sig i mål på 1:17,59.

Många bröt i Göteborgsvarvet

Värmen knäckte många löpare i ”världens största lopp”, Göteborgsvarvet.

ANNONS
|

– Det var jobbigt idag, både med värmen och blåsten, sa Halmstadlöparen Fredrik Lans – som ju ändå har några lopp på nacken.

Den 34:e upplagan av Göteborgsvarvet genomfördes under vidriga förhållanden med trettio grader i skuggan. En skugga som löparna nästan aldrig fick känna av, medan den kraftiga vinden var något som sinkade många av löparnas förhoppningar om rekordtider.

För IFK Halmstads veteranlöpare blev loppen en framgång, även om tiderna var sämre i år. Fredrik Lans gjorde ett efter förhållandena riktigt bra lopp.

– Rent tidsmässigt så hade jag hoppats på bättre, men jag tror att min tid (1:17.59) ändå var rätt okay. Hade hoppats ned mot 1:15, men i det här vädret med den tuffa värmen och inte minst på hisingesidan med blåsten så får man var nöjd, sa Fredrik.

ANNONS

– Och det var många som jag tog på slutet, jag plockade mer än jag tappade.

Loppet i lördags var något av ett genrep inför Stockholm Marathon för Lans.

– Ja, jag skall springa maran i Stockholm och då får man hoppas på lite bättre väder.

Träningskollegan Michael Kälebo, tävlande för Enhörna IF, fick stiga av, likt många andra, denna dag.

Det var varmt, till och med oerhört varmt, vilket gjorde att sjukvårdspersonalen också hade det riktigt tufft. Det var väldigt många löpare som hade kramper och kände sig chockade av att värmen var så påtaglig.

Totalt bröt hela 700 löpare och det redan innan man kommit halvvägs, vilket aldrig hänt tidigare. Det som ändå kändes skönt var att arrangörerna hade en stor och utökad beredskap på grund av vädret.

En som gjorde sin första start på halvmaran var förra landslagstjejen Hanna Karlsson, Våxtorp, tävlande för Malmö AI, som redan tidigt i loppet fick stiga av.

– Det kändes efter bara någon kilometer idag och det gick inte att fortsätta, sa Hanna, som annars visat bra form under våren och då inte minst med ett millopp på dryga 35 minuter i Halmstad.

Så det fanns förhoppningar om en tid under 1.20 för Hanna, men, som sagt, var det väldigt tuffa förhållanden i årets upplaga.

ANNONS

I detta det 34:e ”varvet” vann Ugandas Jackson Kiprop på 1:03,13 på herrsidan, och Isabella Ochichi från Kenya bland damerna på 1:11.29 – drygt tre minuter sämre än vad man på förhand hade tippat. Isabellah Andersson från Hässelby SK och Mikael Ekvall från Strömstads LK var svenskbäst och fick varsitt SM-guld.

ANNONS